Cine e tras la răspundere după 30 de ani de tăcere

Cap în cap Niciun comentariu la Cine e tras la răspundere după 30 de ani de tăcere 28
Cine e tras la răspundere după 30 de ani de tăcere

Conform unui comunicat publicat de Ministerul Public la data de 8 aprilie 2019, prin rechizitoriul Secției Parchetelor Militare, în dosarul penal intitulat „Revoluția Română din decembrie 1989”, au fost trimiși în judecată, pentru săvîrșirea infracțiunilor împotriva umanității, Ion Iliescu, fost președinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.

Astfel, potrivit comunicatului, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sînt acuzați de dezinformare în mod deliberat, atît prin aparițiile televizate, cît și prin emiterea comunicatelor de presă, susținîndu-se și că ar fi participat și la „diversiunea” creată pentru executarea cuplului Ceaușescu. În cazul lui Iosif Rus, acesta este acuzat că ar fi intervenit în noaptea de 22/23 decembrie 1989 „fără drept și în deplină cunoștință de cauză” asupra planului de apărare a Aeroportului Internațional Otopeni, intervenție care ar fi „contribuit la moartea a 48 de persoane, dintre care 40 militari și 8 civili, precum și la rănirea gravă a altor 15 oameni”.

În rechizitoriul care a fost trimis instanței este menționat că în urma cercetărilor efectuate și a probatoriului administrat s-a ajuns la concluzia că întreaga forță militară a României – Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne – Departamentul Securității Statului, precum și Gărzile Patriotice – începînd cu data de 22 decembrie 1989, ar fi fost manevrată de Consiliul Frontului Salvării Naționale și a conducerii acestuia.

Dosarul intitulat generic „dosarul Revoluției” fusese clasat pe data de 14 octombrie 2015, decizia fiind luată de Parchetul Militar. Acesta a fost însă redeschis în anul 2016, atunci cînd Bogdan Licu, procurorul general interimar din acea perioadă, a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție restituirea acestuia deoarece, așa cum afirma Licu, „s-a constatat că soluția de clasare este netemeinică și nelegală, fiind adoptată în baza unor cercetări incomplete”. Acesta le-a reproșat celor care au anchetat evenimentele din decembrie 1989 că nu au consultat documente de la mai multe ministere, astfel încît nu s-a putut ajunge la „concluzii fondate pe argumente solide”.

Tot în data de luni, 8 aprilie 2019, atunci cînd pe site-ul Ministerului Public a fost publicat comunicatul mai sus menționat, Augustin Lazăr, procurorul general al României și-a cerut scuze public că ancheta a fost finalizată abia la 30 de ani de la realizarea faptelor.

Sursă foto: www.b1.ro

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top