America de dupa

Cap în cap Niciun comentariu la America de dupa 5

Cind veti fi citit aceste rinduri, rezultatul alegerilor din SUA va fi fost deja cunoscut. Favoritul Barak Obama avea mari sanse sa-l infrunte pe batrinul John McCain desi, in ultimile zile, acesta recuperase mult in sondajele de opinie. Indiferent cine va fi ocupantul fotoliului de la Casa Alba, cel putin intr-o problema, strategia politica va fi aceeasi: rezolvarea crizei financiare si iesirea din recesiunea economica. Problema fundamentala a Americii de dupa alegeri este ca pina acum nu exista o solutie reala la criza financiara. Pina in prezent, bursele au pierdut 25 mii de miliarde de dolari prin deprecierea fara precedent a hirtiilor de valoare purtatoare de asa numitii bani virtuali. Pentru a ajuta sistemul bancar sa reporneasca, guvernele din toata lumea au pompat peste 3.000 de miliarde de dolari, bani reali, capabili sa astimpere cit de cit foamea pietelor de dupa stergerea baniilor virtuali.

Ei bine, toata aceasta infuzie de capital un este, in realitate, o solutie. Pur si simplu se cistiga timp pentru a se gasi o solutie reala. Din nefericire, la orizont se profileaza o noua catastrofa financiara: criza cartilor de credit. In Romania, de exemplu, o carte de credit iti permite sa te imprumuti de 6-12 ori salariul lunar. In Statele Unite, limita de creditare poate ajunge la de 30-40 de ori acest venit. Cele mai luminate creiere ale planetei, laureati ai premiului Nobel in economie, bankeri si brokeri un stiu inca sa rezolve problema, sa gaseasca o solutie si sa prevada un interval de timp in care criza financiara sa poata fi oprita. Dupa ce se va fi gasit solutia se va mai pune o problema la fel de importanta: cine va plati costurile? Sa fie molohii financiari din SUA, Marea Britanie sau Elvetia sau statele mai putin dezvoltate din Europa Centrala si de Est, Rusia, China. India sau America de Sud? In mod natural, oamenii nu doresc sa-si arda gunoiul in casa sau in curtea proprie. De obicei, acest lucru se petrece cit mai departe de resedinta. Aici intervine parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, parteneriat care permite soldatilor romani sa lupte in Irak alaturi de americani, dar nu le permite cetatenilor romani sa viziteze America fara viza, si asta dupa 2 ani de la aderarea tarii la Uniunea Europeana si sapte ani de la momentul in care Europa a ridicat vizele pentru cetatenii romani.

Cel putin primul an al noii administratii americane nu va aduce miscari politice spectaculoase fiindca prioritatea zero este criza financiara. Totul va fi subsumat rezolvarii acestei crize. Politicul s-ar putea schimba intr-o singura situatie: cind expertii angrenati acum in rezolvarea crizei ar considera ca deschiderea unui nou front militar, de exemplu, in Orientul Mijlociu ar ajuta lumea sa iasa din cosmarul pe care-l traieste.

Bogdan CHIRIEAC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top