„Întrerupătorul care va declanșa Al Treilea Război Mondial”

Cap în cap Niciun comentariu la „Întrerupătorul care va declanșa Al Treilea Război Mondial” 13
„Întrerupătorul care va declanșa Al Treilea Război Mondial”

Vineri, 12 februarie, în Havana, a avut loc întîlnirea dintre liderii Bisericii Ortodoxe și Bisericii Catolice. Reprezentanții celor două mari confesiuni nu s-au întîlnit de aproximativ 1000 de ani, de cînd a avut loc Marea Schismă din anul 1054.

Patriarhul rus Kirill şi Papa Francisc au discutat aproximativ două ore cu ușile închise. Jurnaliștii au putut urmări doar primele minute din această întîlnire. Reprezentanții s-au salutat reciproc sărutîndu-se de trei ori (noi am avut o emisie în direct în Havana). Este demn de remarcat că între scaunul Pa­triarhului și al Papei a fost pusă crucea ortodoxă canonică, cu toate că Cuba este o țară catolică. Mulți observatori au ajuns la concluzia că sfîntul Patriarh rus ocupă o poziție importantă în aceste negocieri.

Întîlnirea s-a încheiat cu semnarea unui document – o de­clarație. Ceremonia a avut loc sub supravegherea icoanei Fe­cioarei Maria (venerată în special de credincioșii ortodocși). Tema principală despre care se vorbește în document este pro­tecția creștinilor de persecuție și hărțuire: „În multe țări din O­rientul Mijlociu și Africa de Nord frații și surorile noastre care cred în Hristos sînt nimiciți împreună cu familiile lor, sate și orașe întregi. Templele lor au de suferit din cauza distrugerii și jafurilor barbare, altarele sînt profanate, monumentele distru­se. În Siria, Irak și în alte țări din Orientul Mijlociu sîntem martorii exodului în masă a creștinilor de pe pămînturile de unde a pornit credința noastră și unde ei au trăit în timpuri apostolice împreună cu alte comunități religioase”.

Pe lîngă aceasta, în declarație se vorbește și despre problema imigrării în masă a musulmanilor și a reprezentanților altor religii din Europa: „procesul de integrare europeană, care a început după secole de conflicte sîngeroase, a fost perceput de mulți cu speranță, ca o garanție a păcii și securității. În același timp, sîntem împotriva integrării care nu respectă identitatea religioasă. Fiind deschiși la contribuția altor religii în civilizația noastră, sîntem convinși că Europa are nevoie de loialitate față de rădăcinile sale creștine”.

Au fost spuse și cuvinte importante despre valorile familiei: „Familia este un centru natural al vieții omului și a so­cietății. Sîntem preocupați de criza de familie prezentă în multe țări. Ortodocși și catolici, împărtășesc aceeași viziune a familiei și trebuie să recunoască familia ca o cale spre sfințenie, unde soții sînt fideli unul altuia și pregătiți pentru nașterea și educarea copiilor, unde există solidaritatea între generații și respectarea celor slabi”.

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a declarat la finalul reuniunii: „două ore au trecut în discuții fraterne des­chise, cu o înțelegere deplină a responsabilității pentru Bi­se­rică, pentru viitorul creștinismului și viitorul civilizației u­ma­ne. A fost o discuție semnificativă, care ne-a dat posibilita­tea de a înțelege și simți poziția unui celuilalt, iar rezultatele a­cestei conversații îmi oferă posibilitatea de a afirma că astăzi cele două biserici pot lucra împreună pentru a proteja creștinii din întreaga lume, cu deplină responsabilitate putem lucra pentru a se evita războaiele, pentru ca viața umană să fie res­pectată, să se consolideze baza familiei, baza personală, socială și morală. Biserica, prin participarea la viața societății moder­ne, va glorifica cel mai sfînt și mai binecuvîntat nume al Tatălui și al Fiului și al Sfîntului Duh”.

Savanțiilor religioși ai radioului „Komsomoliskaia Prav­da” au comentat și ei evenimentul. Părintele Alexander Ilya­shenko, director al portalului „Ortodoxie și pace” a declarat că „motivul întîlnirii este situația tragică a creștinilor”. El a adă­ugat: „consider că noi am devenit martorii unui evenimet is­to­ric marcant. Patriarhul Rusiei și Papa s-au întîlnit pentru pri­ma dată în istorie. Mișcarea treptată, poate că va fi mai intensă și energică, dar totuși este un proces și nu trebuie să ne aș­teptăm că mîine ne vom trezi și totul se va rezolva de la sine. Rețineți că motivul pentru reuniune este situația tragică a creș­tinilor din Siria și din întreaga lume. De fapt, despre aceasta nu se scrie mult, dar oamenii sînt persecutați în mod constant. Iar creștinii mor tocmai din cauza faptului că sînt creștini, indife­rent dacă sînt ortodocși sau catolici. Problema nu poate fi re­zolvată imediat”.

Yaroslav Ternovskiy, delegatul Cavalerii Sfîntului Mor­mînt din Ierusalim a declarat că „la urma urmei, Hristos ne-a chemat la unitate”. El a adăugat: „privesc aceasta din perspectiva unui credincios. La urma urmei, Hristos ne-a chemat la unitate. De asemenea, el a vorbit cu ucenicii săi, subliniind că ei trebuie să învețe să trăiască în pace și să se asculte unul pe altul. Aceasta este baza ecumenismului – procesul de apro­piere a creștinilor. Trebuie să învățăm să ne ascultăm pentru că aceasta ne-a spus Hristos. Deci, ceea ce se întîmplă acum, asta e tot, ca să spunem așa, în spiritul lui Dumnezeu, desigur, despre asta își amintesc liderii spirituali ai catolicilor și a Bi­sericii Ortodoxe Rusești. În general, toate bisericile creștine. A­ceasta întotdeauna a trăit în noi. Înainte circumstanțele politice împiedicau acest lucru. În trecut circumstanțele ne obligau să acționăm împreună. În cursul acestor zece secole de istorie a relațiilor dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Romano-Catolică ele interacționează. De multe ori vorbim despre ceea ce ne deosebește, dar totuși în istorie există atît de multe evenimente care ne unesc. Acum voi menționa un lucru pe care toți istoricii îl știu, dar acum zece secole în urmă cînd s-a întîmplat disputa, Biserica Ortodoxă Rusă nu a fost implicată. Și între noi există această excomunicare reciprocă”.

Text scris de A. Gamov, A. Reabțev, E. Cincova, M. Brusnev. Ă. Cesnokov, apărut pe 13 februarie 2016, în Komsomolskaya Pravda

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top