Mastodontul cu trompete

Costinești 2014, Editorial Niciun comentariu la Mastodontul cu trompete 153

În fiecare vară, Costineștiul se transformă într-o caracatiță cu hamsii, manele, shaworma și burți bronzate în loc de tentacule; și fete care dau din fund în timp ce merg cocoțate pe un jeep negru din care răsună muzică și reclame de la Megadiscoteca Tineretului, local care e în permanentă concurență cu Disco Ring, cu ale sale petreceri cu spumă. Pentru că e visul oricărei fete de la 14 ani în sus să fie stropită cu spumă în timp ce din boxe răsună „I’ll do you like a truck” de Geo da Silva.

Din ce în ce mai la modă, lampioanele care au cucerit de cîțiva ani corporatiștii care merg în Vama Veche au început să apară și în Costinești, cu un raport de un lampion lansat la două căzute în mare sau stinse în nisip. Testul adevărat e mîncarea: trebuie să prinzi șprotul – servit drept hamsie – imediat după ce e scos din friteuza și să tragi la locurile care au cît de cît clienți, altfel riști să te frigi la rîndul tău și să mănînci ceva rămas de aseară.

White Horse a rămas ca un ultim bastion în care se ascultă muzică decentă într-o stațiune cucerită de manele și house de mîna a treia. Media de vîrstă scade însă de la an la an, din cauza faptului că întreg Costineștiul a devenit cu timpul total neatractiv pentru mai multe categorii de oameni, care s-au reîndreptat cu timpul spre Vamă și de-acolo spre alte locuri mai puțin populate.

White Horse a rămas ca un ultim bastion în care se ascultă muzică decentă într-o stațiune cucerită de manele și house de mîna a treia. Media de vîrstă scade însă de la an la an, din cauza faptului că întreg Costineștiul a devenit cu timpul total neatractiv pentru mai multe categorii de oameni, care s-au reîndreptat cu timpul spre Vamă și de-acolo spre alte locuri mai puțin populate. Cu toate astea, ne mai adunăm acolo, „La Calul Bălan”, cîțiva nostalgici în fiecare vară, la un shot de Jager, o Timișoreana și un „Pink Floyd – Time” la 5 dimineața.

În fiecare vară, Costineștiul se transformă într-o caracatiță cu bere la pahar, muzică de la Kiss FM, tiribombe și turiști care se aventurează în larg în loc de tentacule; „Căpitanul” Nicu Serafim și salvamarii săi sînt de strajă lîngă bătrînul Obelisc să-i păzească pe aceștia și să-i fluiere de fiecare dată cînd se agață sau trec de geamandură. Un mastodont al turismului estival românesc în perioada comunistă, cu DJ-ul Sorin Lupașcu la cîrmele muzicale din discoteca Ring de-atunci, Costineștiul îmbătrînește acum cu riduri desenate în coji de semințe.

Măcar berea e ieftină.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top