Ucraina clocotește, puțin cîte Putin

Editorial Niciun comentariu la Ucraina clocotește, puțin cîte Putin 48

La cîțiva kilometri de noi deja fierbe un război rece. Trupe rusești au fost mo­bilizate în Crimeea, noua conducere de la Kiev avertizează că incursiunile so­vietice vor duce la război, atitudinea Uniunii Europeane este încă rezervată și nu oferă vreun răspuns clar. De Ro­mânia n-are rost să vorbim, sîntem prea preocupați de ruperea USL, ce va face Tăriceanu, care-s șansele lui Antonescu de-acum încolo și cum Băsescu e în­tru­chi­parea primordială a răului, orice s-ar întîmpla. Nu contează că avem cetățeni în Ucraina, nu contează că situația ten­sionată provoacă și un val anti-mi­no­ri­tăți pe teritoriul vecin.

Nici nu s-au terminat bine Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, un e­ve­ni­ment care ar trebui să aducă țările mai aproape, să promoveze pacea și prie­te­nia prin competiție, sport, că trupele so­vietice deja provoacă panică în Cri­me­ea. Printre altele, situația tensionată din U­craina arată și o diferență fun­da­men­tală între Rusia și puterile vestice. În timp ce trupele rusești sînt mobilizate în Crimeea, SUA amenință cu o „și mai mare izolare politică și economică a Ru­siei”, iar Uniunea Europeană a a­nun­țat sîmbătă o întrunire de urgență, luni; e într-adevăr ilară noțiunea de „ur­gență” în variantă europeană. Poate e și mo­ti­vul pentru care cu doar o zi înainte, vi­neri, Parlamentul Ucrainei lansa un apel către SUA, Anglia și Rusia, în care le ce­rea să garanteze suveranitatea țării. Ce­reau, deci, sprijinul Angliei și al Sta­telor Unite, dar nu al Uniunii Europene, par­că așteptîndu-se ca aceștia să nu facă mare lucru. Atît UE cît și Statele Unite s-au arătat neconvingătoare în aceste cî­teva zile în care Rusia nu a stat pe gîn­duri, a trimis forțele și apoi a dat lă­mu­riri.

Russia Today spune că „con­trar așteptărilor, securitatea în Crimeea a devenit mai stabilă. În timp ce extrema dreaptă instigă la violență pe rețelele sociale, localnicii din zonă dau sendvișuri și ceai, cîntă cîntece și pozează împreună cu trupele de a­pă­ra­re”.

Pentru că, în timp ce Occidentul d­ă­dea asigurări că „urmărește cu atenție e­venimentele care se desfășoară în U­cra­ina”, Putin și-a făcut datoria și a ga­ran­tat suveranitatea țării, așa cum i se ce­ruse. Pe principiul „întîi dau, apoi pun întrebări”, sîmbătă a cerut și Con­siliului Federației să trimită trupe în U­cra­ina „pînă cînd situația se nor­ma­li­zea­ză”, deși soldații erau pe drum sau de­ja acolo.

E interesant de urmărit și cum pre­zintă canalele media de ambele părți desfășurarea evenimentelor. Pe de o par­te vedem tensiune, frică, incertitudine, în timp ce Russia Today spune că „con­trar așteptărilor, securitatea în Crimeea a devenit mai stabilă. În timp ce extrema dreaptă instigă la violență pe rețelele sociale, localnicii din zonă dau sendvișuri și ceai, cîntă cîntece și pozează împreună cu trupele de a­pă­ra­re”. Același site arăta cum aproape 700,000 de cetățeni ucraineni au plecat în ianuarie – februarie spre Rusia, te­mîndu-se de haosul provocat de pro­tes­te. Și Rusia, acest leagăn al siguranței și al păcii, i-a primit cu brațele deschise.

Desigur, există propagandă și nedreptăți de ambele părți. Occidentul nu e perfect, mulți ucraineni nu-și văd salvarea în el și e de-a dreptul trist că e mai implicată SUA în problema lor decît Uniunea Europeană. Dar cine crede că salvarea vine de la răsărit, la bustul gol, cu pușca în mînă și călare pe un tigru, n-a învățat nimic din istorie și zboară cu cocorii albi după Putin.

Sursă foto: www.ipolitics.ca

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top