Cutia cu bomboane otrăvite

Festivalul Internațional al Educației Niciun comentariu la Cutia cu bomboane otrăvite 31

La Magazinul de Sinucideri te duci cînd nu mai ai nimic de pierdut, cînd ai rămas fără prie­teni, loc de muncă, rude care să te mai sune să-ntrebe de să­nă­tate sau cînd pur și sim­plu te-ai plictisit de tot. Dar pentru că statisticile arată că foarte puțini dintre cei care încearcă să se sinucidă chiar reușesc, Alice Oslobanu și Mino­dora Lungu te așteaptă la ma­ga­zin cu o gamă variată de metode menite să te ducă pe lumea cea­laltă după pofta inimii tale. Efec­tul e 100% garantat, ori mori, ori pri­mești banii-napoi.

O metodă clasică recomandată de cele două domnișoare es­te, bi­ne­în­țeles, Seppuku. „Sau Hara­kiri, în­seamnă același lucru, doar că-i un termen mai vulgar”. Și în timp ce una explică, cea­lal­tă demonstrează. Sau invers. Cert este că prea multă lume nu știe exact unde să introducă sa­bia tradițională japoneză și ori o înfige prea sus, ori prea jos, ne­re­zolvînd mare lucru. Motiv pen­tru care Alice se apropie de mi­ne și-mi oferă un „X” mare, roșu, să nu cum­va să fiu și eu unul din­tre cei mulți ca­re-n loc de mor­gă ajung doar la ur­gențe. „Aveți o constituție atletică, faceți sport? Ce profesie aveți? De fapt, cred că e mai potrivit să vă în­treb ce profesie aveați, din moment ce ați venit la noi”.

După ce-mi pune X-ul pe sto­mac și stabilim că așa am să mă duc, ur­mează „ceva mai fe­mi­nin, otrava. De care vreți, de inhalat sau de în­ghi­țit?” „De înghițit”, răspunde rîzînd tipa de lîngă mi­ne, pecetluindu-și soarta cu un răspuns atît de simplu.

Desigur, metodele de sinuci­de­re de la Magazinul speciali­zat sînt pe cît de diverse ți-ai pu­tea închipui. Eu unul aș fi pr­e­ferat „Suflarea De­șer­tu­lui”, da­că nu eram deja cu sabia-ntre in­testine. „Pentru cine optează pen­tru o moarte lentă, de boli ve­ne­rice, dar plăcută, dacă mă în­țe­le­geți, vă putem oferi acest prezer­vativ fo­lo­sit”, continuă oferta ce­lor două.

Singura șansă de scăpare sînt bom­boanele otrăvite, din care doar jumătate își fac, de fapt, efec­tul. „Așa ne impune Ministerul Să­nă­­tă­ții, să le dăm copiilor o șansă”.

***

„Magazinul de Sinucideri”, în regia Minodorei Lungu, cu sunetul realizat de Alexandru Ra­bulea și grafica de Mihaela Lun­gu, a umplut camera mare a Hand-ului de tineri și rîsete. La fiecare cîteva replici ori rîdeai, ori te spe­riai de vreo sabie sau un pă­ian­jen imens și simandicos, mofturos la mîncare. Jocul ce­lor două fe­te – Minodora, o păpușă stricată, cu mișcări scurte, bruște, robotice, și Alice, vînzătorul mereu ne­mul­țumit de asistentul său – acompaniat de replicile amuzante, de­co­rul de casă a groazei transformată în magazin de cadouri și muzica pe mă­sură au făcut din piesa de sîmbătă seară un loc plă­cut din care să nu te mai întorci, dacă ai ales bomboana potrivită.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top