Voturile din Chisinau, cu domiciliu

Povești fără timbru Niciun comentariu la Voturile din Chisinau, cu domiciliu 2

De dimineata, strajerii din fata Ambasadei Romaniei din Chisinau au observat trei masini cu geamuri fumurii parcate strategic la citiva metri de cladire. “De acolo se filmeaza, sa stii”, ma previne unul din jandarmi dupa ce-i spun ca sint studenta in Romania. Este aproape convins ca sint “trimisii lu’ Voronin”. “S-au ascuns dupa ferestrele astea negre, da’ noi stim sigur ca sintem filmati din toate partile. Iar tipii aia doi de acolo, cu geci cenusii, sint de la SIS (n.r: Serviciul de Informatii si Securitate). Voronin crapa de ciuda ca moldovenii voteaza pentru Romania. La Basescu a fost si mai rau”.

Voronin nu are CNP

Alegatorii care se opresc indecisi in poarta sint intimpinati de catre doi tineri cu esarfe in dungi care-i intreaba cu cine vor vota. Nu fac sondaje si nici nu sint de la televiziune. Il sustin pe Eugen Tomac, candidatul din partea PD-L, si vor sa se asigure ca “stiti pe cine sa votati. Ca daca nu, va spunem noi ca Eugen este un baiat la care Basescu tine mult. In plus, datorita lui, basarabenii din Romania au burse mai mari”. Daca cineva si-a uitat pasaportul acasa, cheama un taxi “si te duce pina unde ai tu nevoie, doar sa vii cu pasaportul”. Daca refuza, incearca sa-l convinga ca “fiecare vot conteaza”. “Trebuie neaparat sa obtina 51% din voturi, altfel nu trece, iar daca nu trece, ne luam adio de la unirea Basarabiei cu Romania”. Si daca mai cunosti pe cineva cu pasaport romanesc, este chiar pacat sa nu il chemi la vot. Poti suna de pe telefonul lor.

Opt baieti, cite doi la fiecare sectie de vot, toti studenti sau elevi in Romania, au venit de la sapte dimineata si i-au vazut pe alegatori. “Chirtoaca cu Tomac au votat impreuna de dimineata, iar ala care tocmai a iesit este patriarhul Basarabiei, Inalt Prea Sfintitul Petru. Si el a votat cu Tomac”, spune unul dintre tineri cu zimbet increzut. Chiar daca stiu ca Voronin le cunoaste pina si CNP-ul, nu sint stresati. “De la ora 7.00 pina acum au trecut pe aici vreo cinci BMW-uri cu geamuri fumurii. Sint de-ai lui Voronin. Vin sa vada cine voteaza. Cred ca ne intimideaza in felul asta”.

“Lasa-l sa filmeze”, prin statie

Vladimir este cameraman si lucreaza pentru o agentie de stiri “nou-nouta”. Nici nu apuca sa isi despacheteze aparatul de filmat, ca un jandarm il si acosteaza. Ii ia camera fara sa-l intrebe nimic si nu se lasa induplecat sa i-o inapoieze. Abia dupa ce ii verifica ecusonul si primeste ordinul “Lasa-l sa filmeze” prin statie ii restituie aparatul. “De parca ar scrie securist pe fruntea mea”, ride cameramanul. El si colega de la agentie fac un material despre alegeri. Le-a luat doua saptamini pina au obtinut acreditarea. “Am fost si la Ambasada Statelor Unite si la Ambasada Rusiei si nicaieri nu ne-a fost mai greu sa intram decit aici”.

Fara carte de alegator

Pasaportul romanesc al unui cetatean din Basarabia contine un abtibild pe a doua fila, cu mentiunea “Titularul are domiciliul in Republica Moldova”. Cei care si-au stabilit domiciliul in Romania nu pot vota. Degeaba i-au sunat rudele si i-au chemat la vot. “Da’ eu traiesc aici, trebuie sa pot vota!”, striga un batrin cu perciuni albi si cu palarie trasa pina peste ochi. Nu aude ce-i spune barbatul din poarta, care ii verifica pasaportul. Mosul, insotit de o tinara mai putin inversunata, nu cedeaza. Este hotarit sa intre si sa vorbeasca el insusi cu Eugen Tomac. Dupa jumatate de ora face citiva pasi in urma si se asaza pe bordura proaspat vospita cu var alb. Isi deschide un carnet gros si incepe sa mizgaleasca ceva. Nimeni nu ii mai spune nimic.

Lina VDOVII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top