Prînz de vamaiot

Povești fără timbru Niciun comentariu la Prînz de vamaiot 60
Prînz de vamaiot

Pe strada principală din Vama Ve­­che, cea care duce turiștii pe ma­lul mării, se află pitite printre ma­ga­zine de suveniruri și fastfood-u­rile care se înmulțesc de la an la an, o tarabă pe care stă scris „La clă­ti­te”. Dacă ratezi pancarta care te a­nun­ță că ai ajuns în fața localului, îl poți recunoaște după coada de cî­te­va zeci de persoane care așteaptă să cumpere o Cioară perversă (clă­ti­tă cu cremă de ciocolată, frișcă și topping), o Banana-n scutec (fă­cu­tă cu banană flambată, cremă cioc, nucă, înghețată, frișcă și topping) sau un alt soi de clătită umplută cu brînză, dulcețuri sau vanilie. Înce­pînd cu acest an „La clătite” și-a mai deschis un local, chiar pe plajă, la cîțiva metri de „La Ieftinache” – un­de poți găsi cea mai ieftină bău­tură de plajă. Deși aici nu au meniu com­plet, tot mai poți găsi o Păstrămiță (clă­tită umplută cu pastramă de vi­tă / porc, usturoi, ardei, ceapă, vin, sos) sau o Îndopată umplută cu ur­dă sărată, smîntînă și mărar. „Cioa­ra asta e mai bună decît Zgribulita (făcută cu înghețată, frișcă și topping)”, spune o fetiță de vreo zece ani cu părul brunet, care se uită atent la tatăl ei care se străduiește să-i taie în bucățele clătita. Ține o furculiță în mîna dreaptă și se leagănă nerăb­dă­toare de pe un picior pe altul.

Pe lîngă părinții cu copii de mî­nu­ță sau pe care-i cară în marsu­pii, pe plajă sînt mulți tineri care s-au întins direct pe nisip. Stau așezați în cercuri, iar din cînd în cînd cineva se mai ridică și merge pînă la „Stuf” să mai ia cîteva sticle de alcool. „Do­uă sticle de skol și una de vin”, spu­ne un tînăr înalt, care poartă un tri­cou alb și care își ascunde ochii du­pă o pereche de ochelari mari de soa­re. Lîngă el, un grup de cinci băieți și trei fete încearcă să se hotărască ce shot să încerce prima dată. „Ja­ger să fie. Opt shot-uri”, îi spune unul din tipi barmanului asaltat de clien­ți din toate direcțiile și care nu mai reușește să servească clienții în ordi­nea în care au venit. La „Stuf” poți să-ți iei o Cuba Libre cu 15 lei, iar as­ta face ca în fața localului să fie coa­dă de după-amiază și pînă în zori, cînd localul își trage obloanele.

În cealaltă parte a plajei, după ce treci de „Expirat”, există un local de tipul „împinge tava” cu prețuri stu­dențești, unde poți mînca cu cîteva zeci de lei o ciorbă, felul doi și un desert. Meniul este divers și poți alege între cîteva feluri de ciorbă – de pui, de legume, de burtă – to­chituri, salate, preparate la grătar și vreo zece feluri de prăjituri. Loca­lul se umple doar pe la prînz, cînd lu­mea se trezește, iar clienții vin timp de cîteva ori pentru că la ora cinei în Vama Veche încep petrecerile. Va­maioții încep să se plimbe între cele două părți ale plajei, „La Stuf” și „La Expirat”, în funcție de muzica care ră­sună din boxe dintr-o parte în alta. „Anul trecut erau melodii mai fai­ne”, spune un tip care s-a înfofolit cu o geacă groasă, în timp ce plea­că de la bec și se îndreaptă către „Ex­pi­rat” cu unul din prietenii lui. Fieca­re are în mînă cîte o bere și încear­că să-și țină echilibrul în timp ce te­ni­șii li se scufundă în nisip.

Între mese, turiștii din Vamă aleg gustările. Porumbul fiert sau copt, hamsiile care de multe ori sînt de fapt sprot și shaorma pot fi luate de pe strada principală și le termini de mîncat în timp ce te strecori printre sutele de oameni și mașini pentru a ajunge pe plajă. Deși de 1 mai vamaioții iau doar prînzul și cîteva gustări, clătitele sînt nelipsite din meniu, iar asta a făcut-o pe o tînără de vreo 20 și ceva de ani să-i mărturisească iubitului ei, într-o di­mineață cînd stăteau în cortul lor, că „te voi iubi atît timp cît la clătite va fi coadă”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top