Nici „Bună ziua!” nu s-a dat la vot

Povești fără timbru Niciun comentariu la Nici „Bună ziua!” nu s-a dat la vot 32
Nici „Bună ziua!” nu s-a dat la vot

Merge și se ține de perete atunci cînd urcă scările spre secția de votare, dar nimeni nu îi spune nimic, ba din contră, se fac și cîteva glume pe seama lui. „Ăsta bea și apa de la rațe”, spune unul din cei patru bărbați care stau pe prispa școlii, din satul Dumbrăvița, comuna Ruginoasa, și se uită la „cetățeanul turmentat”. „Am venit la votare pentru că nu vreau să supăr pe nimeni. Nu vă supărați pe mine, nu-i așa băieți?”, spune cu pupila dilatată și cu ochii galbeni cel de care rîd bărbații. Oamenii rîd și îi arată pe unde trebuie să meargă.

Pe prispa școlii din Dumbrăvița se rîde mult și se face puțină politică pentru că „trebuie să îi alegem bine pe cei care merg să ia un salariu de 20.000 de euro pe lună la Bruxelles”. Nu se ceartă nimeni, însă se discută aprins, iar cînd „cetățeanul turmentat” iese de la vot toți sînt curioși să afle cu cine a votat. „Nu e voie să zici cu cine ai votat pentru că nu se mai împlinește”, spune clar și răspicat încercînd să pară cît de cît coerent în timp ce se prinde de balustradă, apoi pleacă mîndru spre crîșmă să bea o bere în cinstea partidului. Rîsetele se opresc cînd pe poarta școlii intră două bătrîne îmbrăcate în haine bune și cu buletinul, tip cărticică, ținut strîns în mînă. „La vot?”, „La vot”, se salută oamenii între ei și schițează fiecare cîte un zîmbet. Mai apar cîțiva oameni, iar salutul este același.

„Dau ceva ăștia?”, întreabăun bărbat îmbrăcat în pantaloni la dungă și cămașă apretată, pe unul din cei patru care stau și deapănă amintiri. „Ce prost ești! Taci că poate te arestează ăștia”, se aude din spate soția lui care nu ezită să îl certe. Bărbații încep să rîdă și unul dintre ei îi răspunde dezamăgit că înăuntru „nu se dă absolut nimic. Nici măcar «Bună ziua!»”. Cel cu cămașă apretată intră împreună cu soția în școală, iar cei patru continuă poveștile despre cum era la școală pe vremea cînd erau ei elevi. „Cînd mă bătea profesorul de română nu îndrăzneam nici să deschid ochii. Cu o palmă îmi dădea și cu cealaltă mă echilibra”, spune unul din ei, iar celălalți îl confirmă. Apoi discuțiile despre politică revin și încep să se contrazică. Unul este de părere că un anume partid o să iasă, indiferent cine ce votează, altul spune că în fiecare partid sînt cîte trei politicieni buni, iar restul nu.

Cui îi merg bine roșiile

În secția de votare atmosfera este la fel de relaxată ca afară,supraveghetorii fac glume cu cei care vin să voteze. „Băăă, pe hoțul ăsta l-ați pus aici? Du-te, băi, acasă”, spune un bărbat către cel care păzește urnele. În camera unde se votează se face gălăgie cînd de afară vin trei oameni, însă sînt rugați să stea la coadă în liniște. Întrebați dacă vor toate buletinele, niciunul din ei nu spune da, iar cînd o femeie spune că vrea, nu mare le-a fost mirarea celorlați. La ieșire oamenii se opresc să mai schimbe o vorbă despre referendum. „Nu vreau eu domnule să îi fac pe plac neamțului”, spune un bătrînel. Văzînd că toți sînt toți sînt de aceeași părere oamenii încep să discute despre cui îi merg bine roșiile.
Discuțiile despre agricultură au fost întrerupte de apariția a doi bărbați – tatăl și fiul, care intră împreună în școală, după ce îi salută pe ceilalți. După un timp, iese tatăl care îl așteaptă 5 minute pe băiat, dar cînd a văzut că nu iese alege să plece. Imediat după ce a plecat din curtea școlii, apare și băiatul care, la fel ca și tatăl său, se așază confortabil și așteaptă. După vreo 10 minute cei patru bărbați îl întreabă ce face acolo, apoi roți încep să rîdă și spunînd că „taică-tu te așteaptă în față”. Grupul de oameni adunat în fața școlii a fost trimis repede după cei doi pentru că polițistul care supraveghea secția de vot le-a spus că nu au voie să stea în incinta școlii dacă au votat.

Autor:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top