Moldovenii, la coada democraţiei

Povești fără timbru Niciun comentariu la Moldovenii, la coada democraţiei 54
Moldovenii, la coada democraţiei

„Dodon nu doarme!”, strigă un tînăr pri­e­tenului său abia venit și el să prindă loc în rîndul din fața Consulatului Republicii Mol­dova din București. Băiatul, drept răspuns la amenințarea amicului său, îi zîmbește cu fa­ța boțită de somn. Dodon nu doarme, însă nici noi, diaspora Republicii Moldova, nu dor­mim. E duminică dimineața, vîntul din București ne taie pe mîini și ne numără coastele. O co­loa­nă de glugi zgribulite așteaptă într-o liniș­te euforică să-și aleagă președintele.

În cel de-al doilea tur pentru președinția Republicii Moldova au ieșit socialistul Igor Dodon, care vrea să anuleze acordul de aso­cie­re dintre Moldova și Uniunea Europea­nă, și candidatul pro-european Maia Sandu. Li­niș­tea este înțepată de replicile unui grup de stu­denți. „Unde-i Botez, chiar că?”, spune cel mai mic de statură dintre ei, îmbrăcat într-o vestă de fîș. „Nu a venit să voteze, nu știu, părinții lui îs ruși…”, îi răspunde un alt student. „Și ce dacă îs ruși?”, exclamă pe un ton nedumerit tînărul îndesîndu-și pumnii în buzunarele de fîș. „De fapt, mai bine să nu vină deloc, decît să voteze cu Dodon”.

Fapta a adus răsplata – un vot de fiecare

Acești studenți sînt generația ce a sus­ți­nut examenele de BAC cu camerele video deasupra capurilor lor, introduse de Maia Sandu, pe timp ce aceasta era ministru al edu­cației. Sînt tinerii cărora Dodon le-a plîns de milă pe la televiziuni în campanie și a învinuit-o pe Sandu că și-ar fi bătut joc de ei, așezîndu-i să scrie examenele suprave­gheați de camerele video. Acum, în semn de protest pentru această „batjocură”, ei au ve­nit să voteze pentru Sandu. Rîndul se mișcă rapid. „Ura! Uite ce rînd frumos aicea”, co­men­tează cineva, bucurîndu-se că a crescut, în mai puțin de jumătate de oră numărul celor care au venit la vot. Crește numărul moldovenilor ce așteaptă să-și a­lea­gă președintele și la cea de-a doua secție de votare din Bu­cu­rești – Ambasada Republicii Moldova.

Aco­lo îi găsesc pe soții Maria și Iustin, cîndva profesori la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău, și care de mai bine de zece ani stau în România. Profesorii se preocupă de soarta celor ce nu vor reuși să voteze la epuizarea celor cîte trei mii de bu­le­tine de vot, eliberate prin lege, pentru fie­ca­re secție de vot din diasporă. Sînt la curent cu toate minciunile născute despre candidata Sandu în campanie și se îngrozesc de cei ce votează pentru Dodon, adeptul lui Putin și a Uniunii Vamale, de aici, din Europa. În București s-a făcut ora 11.00. Cozile din dias­poră cresc în continuare. Pe Facebook apar imagini cu mii de moldoveni așteptînd să-și exercite dreptul la vot în alte capitale euro­pe­ne. Se fac calcule care confirmă că pentru mulți dintre ei nu vor ajunge buletine de vot.

Printre postările lor emoționante, patriotice și pline de speranță sau nemulțimire, se strecoară imagini cu autocare venite din Transnistria, despre care se spune că ar fi fost oferite de socialiști pentru a-i aduce la vot pe locuitorii republicii autoproclamate.

Text de Daniela VORTOLOMEI, Senior Editor Opinia Studențească.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top