Cei 1000 de ursuleți de pluș ai copiilor din spitale

Povești fără timbru Niciun comentariu la Cei 1000 de ursuleți de pluș ai copiilor din spitale 41

„Unii renunță la o cafea, alții donează sume pentru un ursuleț – chiar și pentru douăzeci. Anul acesta au donat, spre exemplu, români din Emiratele Arabe, Finlanda, Spania și Italia, iar pînă acum am strîns, cu ajutorul tuturor, 14.000 de lei”, povestește Diana Pîșlac, voluntar al departamentului de Asistență Socială, la Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români. Un proiect despre solidaritate și despre bucuria vizitei lui Moș Crăciun – așa vede Diana proiectul caritabil al asociației, ajuns acum la a treia ediție.

Ideea de a organiza un soi de „Moș Crăciun la copiii din spitale”, așa cum au și numit proiectul, le-a venit voluntarilor acum trei ani și s-a născut din ambiția acestora de a le stîrni copiilor care își petrec Crăciunul departe de casă, o mică bucurie. Diana își amintește de felul în care, anul trecut, copiii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfînta Maria” din Iași l-au primit pe Moș Crăciun, în haina căruia s-a îmbrăcat Andrei Mocanu, coordonatorul departamentului lor de Asistență Socială. „Pentru unii a fost primul cadou primit vreodată, în timp ce pentru alții exista posibilitatea să fie chiar ultimul.” În timp ce holul a fost inundat de vocile cîtorva zeci de colindători, Moșul a intrat în fiecare salon cu darurile pregătite. Copiii de toate vîrstele, părinți veniți în vizită și medicii aflați prin preajmă s-au oprit pur și simplu să-i zîmbească omului cu haine roșii și zîmbet larg. După ce au primit fiecare cîte un ursuleț, micuții i-au luat și i-au strîns la piept numaidecît, după care au început să fredoneze colindele care răsunau în toată clădirea. Diana povestește cu bucurie în glas despre cum emoția pe care au simțit-o acolo i-a îndemnat pe voluntari să meargă și la Așezămîntul de copii „Sfîntul Ierarh Leontie” din Rădăuți, unde au surprins alți micuți – tot cu ursuleți de pluș.

Anul acesta, de sărbători, aproximativ 45 de voluntari ai asociației vor fi, din nou, marți, pe 18 decembrie, alături de 1000 de copii internați de Crăciun la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfînta Maria” din Iași, cărora le vor dărui cîte un ursuleț de pluș. Tot în spiritul Sărbătorilor de iarnă, voluntarii s-au gîndit să multiplice destinațiile, așa încît ei vor ajunge și la 300 de copii din cele trei episcopii ale Basarabiei, la centrul de plasament „Veniamin Costache” și la copiii din parohia „Sfîntul Ierarh Nectarie” din Iași.

Cu gîndul la copiii pe care îi va vedea în cîteva zile, Diana spune că n-ar putea fi mai bucuroasă. Îmi povestește că nu e niciodată la fel și că bucuria crește de la an la an în inima ei. Sentimentul că ursuleții dăruiți vor fi poate partenerii de somn ai micuților, partenerii de conversație și de alint, o face pe Diana să ardă de nerăbdare și mai mult. Spune că pentru cei mici asta e o reală surpriză să primească cadouri și să îl vadă în fața ochilor pe legendarul și nemuritorul Moș cu plete albe și lungi, dolofan de regulă și îmbrăcat în roșu.

Voluntarii spun că au nevoie de 20.000 de lei pentru cei 1000 de copii de la spitalul ieșean, însă, cu toate că nu au atins încă suma exactă, Dianei și echipei din care face parte le pare bine că s-au strîns mai bine de jumătate din bani. „Ne bucurăm de suținerea parohiilor din Iași, a studenților și chiar a celor plecați peste granițe”, spune Diana printre altele. Atunci cînd copiii îl vor primi pe Moș Crăciun, nimic, dar absolut niciun lucru care le-ar putea distrage atenția n-o va face, pentru că, fiind vorba de Moș și prichindei – există acolo o legătură trainică, a cărei explicație ar putea fi doar magia.

sursă foto: ascoriasi.ro

de Claudia COCIUG, studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Iași

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top