La Voinesti, voturile se numara in galeata

Povești fără timbru Niciun comentariu la La Voinesti, voturile se numara in galeata 40

Fostul primar din Voinesti a decedat in ziua in care cistigase alegerile. Mostenirea lasata de acesta nu tine de renovari sau un trai mai bun al satenilor. Gaze nu au si nici de apa curenta sau caldura centralizata nu se bucura. Totusi, a incercat sa ofere locuitorilor din Voinesti un cadou si mai de pret: fiul care sa duca mai departe gloria partidului social democrat.  Dar satenii s-au saturat de regimul Ivascu, iar lupta se va duce mai departe intre liberali si democrat-liberali, odata cu alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor.

Iustinian Ivascu, fiul fostului primar iese suparat din masina si se indreapta grabit spre Sectia de Politie: “Cite probleme am avut si cu campania asta numai eu stiu. Acum ma duc sa depun plingere la Politie, ca ei n-au facut nimic”. O acuza pe nevasta contracandidatului de la Partidul Democrat Liberal (PDL) ca ar fi oprit oameni in drumul lor spre sectiile de votare, iar acolo ii stringe in jurul unei dubite. “Nu stiu ce fac, cred ca le dau plase, pungi, nu-i normal ce se intimpla”, spune acesta. “Plus ca azi dimineata au luat oameni de-acasa cu duba, ca au doua dubite, si i-au dus la sectiile de votare”, termina fiul fostului primar de acuzat si pleaca in graba.

Dubele sint un fel de arma electorala in Voinesti. Si in fata casei lui Ivascu sta parcat un Wolkswagen vechi si prafuit. Tipul de la volan se uita in jur cu lipsa de chef si porneste absent. Trece pe linga sediul PNL, apoi pe linga cel al democrat-liberalilor. Se opreste in fata fiecaruia, discuta ceva cu baietii care stau postati in fata si porneste in graba spre alte puncte cheie ale satului.

Cu garda sus

Pentru o zi, zona centrala a Voinestiului s-a transformat intr-un mic cimp de lupta tacut. Sediul democrat-liberalilor are cel mai bun loc din sat. Sta chiar la cotitura drumului ce duce spre scoala, una din cele trei sectii de votare din centru. In fata sediului, vopsit in oranj si acoperit aproape in intregime cu afise electorale, sta in semicerc un grup de opt, noua baieti. Parca asteapta sa se intimple ceva, vorbesc numai intre ei si mai rid de vreun trecator. Se mentin totusi pe pozitii, ca si cum pazi sediul de un atac al vreunui partid rival.

Media de virsta a celor care stau in fata casei liberalilor este mai mica. Nici unul nu are mai mult de 20 de ani, si majoritatea tinerilor stau relaxati, sprijinindu-se de gard sau de vreun stilp al prispei. Par a fi cei mai siguri pe candidatul lor si nici nu se pling de vreo manevra electorala. Oricine-ar fi ales primar, viata lor cam la fel va decurge.

Campanie la circiuma

“Satul asta a stat atitea luni fara primar si-acum ce facem? Vine iarna, vine frigul si nu s-a facut nimic”, spune circiumareasa dezamagita. Isi aminteste ca dimineata a vazut oameni care erau chemati in curtea juniorului Ivascu, fiecare primind o sacosa cu bunuri pentru a fi motivati sa voteze. Ceilalti stau la masa si discuta despre candidatul liberal: “Eu am primit azi o sacosa goala. Pai ce sa fac, sa umblu cu sacosa goala?”, se plinge unul. Un tinar incearca sa-si apere alesul: “Daca iese Dobreanu, ne umple pe toti, toate satele din comuna, numai de bunataturi”. “Da, de sacose goale ne umple”, i-o taie repede primul.

Tot locul este vopsit in culoarea liberalilor, si doua afise ale acestora stau pe gardul interior cu sloganul: “Muncim pentru Voinesti”. Ignorind mesajul, circiumareasa incearca sa-i invete pe tineri: “Eu stiam ca nici n-au voie sa faca astazi campanie, din cauza la ce s-a intimplat in Valea Jiului, cu minerii care au murit. Si uitati-i cum vin cu masinile. Nici nu le pasa”, spune si arata catre o masina de partid care trece pe linga circiuma. “E pacat, Voinesti e comuna mare, are mai multe sate si sint multi oameni muncitori, dar n-a avut cine sa-i conduca. Si nevasta si fiica primarului sint invatatoare si in sat nu se invata deloc. Eu sint de cinci ani aici si n-am vazut nici o schimbare. Pina acum ar fi trebuit sa ne traga gaze, caldura, dar nu s-a facut nimic”, termina aceasta. Intra inapoi pentru a servi un client si fara sa-si dea seama vorbele parca-i sint mai relevante decit orice slogan: “Da’, ce, Norocu’ nu-ti place?”

Somnorosii lui Nelu

Desi nu-i din sat, Nelu este cel mai suparat. Face curse zilnic intre Iasi si Tibanesti si ia sau lasa oameni in fiecare localitate dintre cele doua. In Voinesti sta zece minute, timp in care asteapta pasageri sau ii ajuta cu bagajele pe cei care coboara. Nu vorbeste cu clientii despre politica decit daca este atitat, dar odata pornit nu se mai opreste: “Nu stiu altii sau voi ce preferinte politice aveti, dar eu unul nu mai suport PSD-ul. Prea mult au stat la putere si n-au facut nimic. Apoi, sa mai lase si pe altii sa incerce”, spune vadit suparat. Insa concluzia e aceeasi: “Oricum, sint toti niste somnorosi, niste animale incaltate. Sintem o tara condusa de somnorosi”.

Mascarada politica

Isi aduce aminte de marirea salariilor profesorilor si se enerveaza si mai tare, pina la punctul in care vorbeste la persoana a doua cu interlocutorul inexistent, mustrindu-l: “Daca i-ai spus ca-i dai, ai votat legea, de ce nu i-ai dat? Mascarada! Somnorosii sint mai presus decit legea la noi”. Pentru ca, din punctul lui de vedere, invatamintul si agricultura ar trebui sa ne preocupe cel mai mult. “Atita benzina si atita motorina care se consuma. Atitea bannere si-atitea si-atitea “icoane” insirate pe toate gardurile. Din banii cui sint astea? Vrei la putere, ai bani in buzunar, fa-ti campanie electorala personala, eu asa-s de acord. Nu-mi cheltui tu mie banii. Tu n-ai bani sa dai bani la profesori pentru ca-ti educa copiii, tu n-ai bani sa dai la batrinii care te-au crescut, care-au plantat un usturoi, o ceapa, de a ajuns societatea asta pina aici? N-ai pentru pensionari bani si cheltui mii de miliarde cu mascarada asta electorala?”, argumenteaza cu tarie soferul.

Si votul din sapca

Nelu e din Iasi, dar mai zaboveste in Voinesti pentru a-si vizita sora si se enerveaza de fiecare data cind vede ce se intimpla in comuna. S-a obisnuit sa vada cum oamenii sint influentati cu pungi cu orez, sticle de suc, sepci si treninguri, dar ultimele tertipuri electorale il scot din sarite: “Ce alegeri sint astea, ce-i mascarada asta? Sa te duci cu galeti, cu farase “Hai, voteaza-ma pe mine!” Cum se poate in democratie, in Romania de astazi, sa umbli cu galeti in spate sa-l prostesti pe om sa vina sa-ti dea votul, sa cersesti votul cu o galeata. Omul n-are galeata acasa, si daca are mai vrea una”. Dupa ce reflecteaza putin asupra celor rostite, adauga cu acelasi patos: “Si la uninominale la fel e. Iar la asa valoare, la asa alegeri, sa umbli cu porcarii din astea, eu chiar n-am mai vazut.”

Pomenind de uninominale, isi aduce aminte si de neregulile din Parlament, motiv bun sa-si continue discursul: “Deci m-ai nenorocit odata ca n-ai facut o lege ca lumea, n-ai facut nimic. M-ai nenorocit c-ai stricat agricultura, ai lasat lanurile astea ale poporului, aparate cu piepturi deschise de catre poporul roman, de stramosii nostri, de nu este o boaba”, incheie, dar fara sa gifiie o clipa, din cauza debitului verbal.

Dupa ce-si termina pledoaria, gaseste alt subiect de discutie cu un client si fata ii redevine calma, ca si cum ar fi uitat de alegeri, de mascarada, de sepci si de galeti. Intr-o ora va reveni pentru tura urmatoare de pasageri, timp destul pentru ca dubitele celor trei partide sa mai imparta o serie de cadouri electorale, ferite de ochii justitiari ai soferului care transporta oameni, nu voturi.

Ioan STOLERU

Mostenirea lui Ivascu

La 58 de ani, Neculai Ivascu fusese primar al comunei Voinesti inca din 1990. Alegerile din iunie aveau sa-i aduca inca un mandat social-democratului, ajuns in turul al doilea alaturi de liberalul Gheorghe Dobreanu. In dimineata zilei de vot, 15 iunie, acesta a fost internat in stare critica la Clinica de Gastoenterologie a Spitalului “Sf. Spiridon” din Iasi, suferind de o afectiune cronica la ficat. La ora 9.00, medicii au anuntat decesul sau. Dupa inchiderea urnelor si numararea voturilor, social-democratul a cistigat alegerile cu o diferenta de 23 de voturi fata de contracandidatul sau. “|stia anuntasera ca a murit si oamenii inca il votau. “Nu, ca-i al nostru si pe el il vrem”, spuneau. Votau in continuare, mort, asa, cum era, au votat pina la ultimul”, spune un localnic. A doua zi, Biroul Electoral Central (BEC) a decis ca noul primar al comunei sa fie contracandidatul defunctului, liberalul Gheorghe Dobreanu. Curtea de Apel Iasi a anulat hotarirea BEC, iar in octombrie Partidul National Liberal a formulat un recurs impotriva acestei decizii, respins de catre Inalta Curte de Casatie.

In consecinta, duminica, 16 noiembrie, s-au organizat alte alegeri pentru primaria comunei Voinesti, la care au candidat fiul fostului primar, Neculai Iustinian Ivascu, liberalul Gheorghe Dobreanu si democrat-liberalul Mihai Lungu. La turul al doilea, care va avea loc la 30 noiembrie, vor candida pentru sefia comunei Dobreanu si Lungu.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top