Copilărie la amanet

Povești fără timbru Niciun comentariu la Copilărie la amanet 6

„Unde-s cerceii de la mama și lan­țul de la tata?”, și Gabriela își duce mîi­nile la urechi și atinge cei doi cercei imaginari. „Nu-s. Sînt la amanet. E cel mai bun din oraș, îmi dă un milion jumate pe fiecare. Dar le scot de fie­ca­re dată”. Așa „cîștigă” bani cînd nu mai are cu ce plăti chiria. E studentă la Economie și, de cinci ani, are grijă de frățiorul ei mai mic. Gabriela a venit din Basarabia, dintr-un sat în care „nu aveai ce face”, cînd avea 16 ani. A plecat odată cu mama sa, care a apucat dru­mul spre Italia, ilegal, ca să-și poa­tă întreține copii. După numai un an l-a chemat și pe Colița la Iași.

Fuga de sapă

„Dacă era după tata, aș fi stat și a­cum acasă, la sapă și la coada vacii”, spune ea, cu un semn de respingere a „săpii”, apropiindu-și mîinile îngrijite de față. Are ochii negrii, exact ca fră­ți­o­rul ei, Colea, care stă timid într-un colț, pe scaun.

E deja „bă­iat mare”, spune sora, dar el se a­pă­­ră și sare ca ars: „eu din clasa a treia tot așa sînt!”. E într-a cin­cea acum. Dar are complexe legate de înălțimea lui, că se uită la ceilalți bă­ieți care sînt mai înalți și se plînge că e mic, îmi spu­ne sora lui mai mare. Ga­briela vor­bește, iar Colița, așa cum îl alintă, are o singură replică: „exa­ge­rezi!”.

De cinci ani sînt împreună în Iași, doar ei doi într-un apartament modest cu o cameră de la marginea orașului. El a stat un an acasă, singur cu tatăl său, care nu știa decît alfabetul chiri­lic și nu putea să-l ajute la teme. Apoi au ho­tărît să-l aducă la Iași. „O lună am mers zi de zi la Inspectorat. Dar am fost ta­re, nu m-am lăsat pînă nu l-am văzut lîn­gă mine”. Cu toate că băiatul e aici pe cont propriu, fără bursă, fără pașa­port, îi place mai mult decît acasă.

Ga­briela îmi povestește cum a învățat Colița să numere în clasa întîi, că nu vo­ia, era supărat și obosit. „I-am spus atunci: dacă nu vrei să numeri, te duci înapoi acasă. Atunci a pus mîinile ui­te-așa și a început să plîngă: «Te rog, te rog, nuu!». Și acum să vezi ce re­pe­de numără”. Acum Colița nu mai rab­dă, sare de pe scaun și sprîncenele i se îm­preunează supărate: „Hai măi, Gabi, că nu era chiar așa! N-a fost așa cum spui tu”. Sora lui îmi face cu o­chiul și se preface că renunță, „bine, bi­ne, e­xa­gerez eu”.

Vocație de polițist

Îl privește cu drag și îmi măr­tu­ri­sește că el e „copilașul ei preferat, chiar dacă nu l-am vrut de la început. A­veam deja 11 ani cînd mama a rămas gra­vidă. Iar eu mă gîndeam că sîntem de­ja trei frați, unde mai încape și al pa­trulea în sărăcia asta?!”. Plîngea sin­gură cu fața în pernă ca să n-o audă ni­meni. Cînd l-au adus de la maternita­te, nici voia să-l privească. Peste cî­te­va săptămîni i-a devenit, însă, a doua mamă. Îi spală hainele, gătește și are gri­jă de toate în apartamentul micuț dar frumos aranjat.

Pînă crește bărbatul ca­sei mai mare, ea este responsabilă de toate. Iese în oraș cam rar, pentru că nu poate să-l lase singur. „Mă sună de zece ori pe seară, ba să-mi spună că i-i foame, ba că vrea altceva. Dar eu știu că i-i urît acasă”. Cînd o să crească mare, vrea să devină polițist, să facă mulți bani ca să poată să-i ajute pe toți. Și pe mama, care-i departe, și pe tata, care-i singur acasă și pe surorile sale care l-au crescut de mic.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top