Alegerea de pe Ismail

Povești fără timbru Niciun comentariu la Alegerea de pe Ismail 1

La Ambasada României de la Chi­șinău nu se schimbă niciodată ni­mic. Zi sau noapte, cum mergi din centru spre Gara de Nord, stau a­du­nați la poartă o mînă de oameni, bat picior de picior dacă le e frig și își acoperă capul cu un ziar dacă îi ar­de soarele. Nu e miercuri, deci nu se dau vize și nici dosarele pen­tru bur­se nu se mai depun de mult. As­tăzi se alege președintele Româ­ni­ei. De dimineață, de la ora nouă, oa­me­nii se adună civilizați în co­loa­nă, cum sînt obișnuiți deja, scotocind de prin buzunare și de la fundul gen­ți­lor pașapoartele purpurii. Două doam­ne blonde care au votat deja se pregătesc să meargă la Mall, ca în orice duminică dimineața.

Se separă de mulțime, dar vorbesc cît se poate de tare la telefonul mobil: „Toje bu­deși golosovati? Podhodi na Ismail” (n.r.: Și tu vrei să votezi? Vino pe strada Ismail). Cîteva priviri piezișe le fac să mai scadă din volum și să-și aș­tepte prietena ceva mai departe.

Prea puține fete

Bă­ieții în uniformă se plimbă de co­lo-colo, simulînd că fac ordine, cu o fa­ță încruntată cînd îi întreabă o doam­nă mai bătrînă: „știți cumva da­­că pot vota și cu certificatul de naș­tere?”. Nu răspund, pentru că „n-au voie”.

Pe alocuri mai răbufnesc dis­cu­ții despre „data trecută”, cînd au fost nevoiți să stea mai multe ore la coa­dă pentru a vota și să completeze do­sa­re întregi de hîrtii pînă să se vadă cu buletinul și ștampila în mî­nă. „Con­dițiile nu erau rele, pur și simplu erau prea puține fete la ma­să, ca să dea hîrtiile”, aruncă un băr­bat cu pălărie sprijinit de gardul de fier. A­fa­nasie, din Chișinău, un băr­bat de peste 60 de ani, recunoaște că nu a fost prima oară să voteze, dar nu cre­­­de că „e chiar așa de greu să pui o ștampilă acolo, important e unde o pui!”, rîde fe­ri­cit, crezînd că a reușit să stîrnească polemici.

Dar oamenii își întorc privirile liniștiți, la Am­ba­sa­da Ro­mâniei de la Chișinău se ști­e cu ci­ne votează toată lumea, iar ast­fel de provocatori nici nu sînt bă­gați în sea­mă. Nimeni nu face nici o a­lu­zie, cînd apare un copilaș cu fes por­­tocaliu și geacă portocalie, ru­pîn­du-se de mîna tatălui său și in­trînd în gloata de oameni gri, că­u­tînd ceva ce numai el cunoaște. Toți îl privesc cu drag, îl trag de obraji și îl întreabă cum îl cheamă. Răspunde „Ionuț!” și fuge repede spre poartă, uitîndu-se cu jind la bastonul agățat de brîul gardianului de la poartă. Po­lemicile continuă. Toți cei care stau la coadă cred că viitorul pre­șe­dinte e dator să facă ceva și pentru Ba­sarabia, mai ales „să o ajute cu in­tegrarea asta europeana”, dar nu­mai o parte dintre cei prezenți vo­tea­ză „pentru unire”. Petru, care locuiște de ceva timp în București es­­te de părere că „așa cum se face po­litica în prezent, așa este bine”.

Viitorul e nemulțumit

Mihai și Liudmila Crudu vin de la Hîncești. Aici, la ambasadă, s-au în­tîlnit cu fiica lor, Diana, care lo­cu­iește în Chișinău. „Votez pentru vi­itorul țării noastre. Eu aș vrea să fa­că ceva și pentru țara noastră, că tră­im într-o sărăcie foarte mare”, spu­ne ea, în timp ce mama i se ascunde după spate, de frica re­por­to­fonului. Doar tatăl sare cînd mă vede: „nu te ascude, Liuda! Las’ să știe lumea… că data trecută am stat șa­se ore la consulat, da’ ne-am enervat și am luat un autobuz spre A­neni, acolo am votat”. Cu tot cu ne­mulțumirile lor, oamenii se adună, iar coada se în­tinde în deal. Băie­țe­lul în portocaliu și-a găsit altă o­cupație: o fetiță cu geacă și pălărie roz, tot de vreo șase ani, căreia îi ex­pli­că de ce „e mai bine cu Băsescu”.

Anastasia CONDRUC (Chișinău)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top