Tîrguială la tarabe universitare

1001 de măști Niciun comentariu la Tîrguială la tarabe universitare 0

Adunați în holul de maraton al Uni­versității „Alexandru Ioan Cu­za”, Sala Pașilor Pierduți, „meș­te­ri­torii” veniți din toate colțurile lu­mii își pun în spațiul cubic, mai ce­va ca la tarabe, invențiile și posterele informaționale, oriunde cred că au să atragă atenția.

Deși încerc să-mi țin capul doar într-o singură direcție, curiozitatea de a vedea cum ar putea arăta bicicleta viitorului îmi întoarce gîtul de la stînga la dreapta. Un domn cu chi­pul puțin bronzat și căruia cu­nos­cu­ții îi spun „generalul” reușește însă să mă oprească în fața exponatelor sale pentru oamenii îmbrăcați în unifor­mă și beretă. Poți să-l întrebi orice, că el imediat te duce la aparat și, cu pu­ține mișcări de buze combinate cu o fo­ială de coate și palme, ți-a prezentat entuziasmat obiectul.

Nu sînt singurul care se lasă vră­jit de jocul din mîini al domnului Ni­co­lae, alți trei tineri erau de dinaintea mea numai ochi și urechi. Deși nu am ha­bar ce să-l întreb, căci despre echi­pa­mente militare știu cît știu și din ma­te­matică, minimul necesar, încerc să mă iau după băieți, întrebînd despre un mic aparat care îmi cam face cu o­chiul. „Ce este mașinuța asta?”, este nedumerirea care îl face pe general să-și întoarcă privirea asupra mea ca să-și exercite magia. „Asta nu e o ma­șinuță, ci mai exact un aparat care poa­te filma și aduna informații de pe cîm­pul de luptă”.

Alifii pentru palme de fier

Așezat într-un colț se află un alt e­chi­­pament, care parcă este scos din­tr-un film SF, dar domnul „general” Ni­colae îmi amintește că sîntem în 2012, înapoi în viitor. Atașate de un ma­nechin sînt două picioare roboti­ce, care pot fi folosite de soldați pen­tru a cîștiga un pariu de cărat pe ce­lă­lalt în spate sau pentru o mică plim­bare prin terenuri neprimitoare.

Printre micile invenții aduse se nu­mără și una ce reușește să atragă un stol de fete care, în mod bizar, se ui­tă la ea asemenea băieților la obi­ec­tele militare. O femeie cu pielea la fel de roșiatică ca a lui ’nea Nicolae în­cear­că, dar nu reușește, să-l ajungă pe aces­ta în arta prezentării exponatului. „Uite aici avem o cremă speci­al­ă pentru mîini sau, dacă vreți, degetele de la pi­cioa­re, bazată pe o formulă spe­cială creată de noi.” Chiar dacă pro­dusul chi­mic nu poate fi folosit pen­tru a-ți păs­tra ti­ne­rețea pentru mulți ani, fetele, ve­ni­te în­tr-o excursie cu cla­sa, stau toate frumos aliniate în șir de­zordonat pentru a pu­tea încerca alifia. Printre pri­me­le care au folosit-o se nu­mără și o elevă, care, după ce își fre­acă puțin pal­mele, se în­toarce en­tu­zi­asmată la o pri­e­te­nă. „Oa­re se poate cumpăra de un­de­va?”, spu­ne aceasta zîmbind.

Eu tot nu mi-am dat seama ce fa­ce, de fapt, produsul, dar dacă se com­pară cu conducerea unei ma­și­nuțe cu ca­meră video, atunci și-a în­de­plinit me­nirea.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top