Spectacol croit din fire multiculturale

1001 de măști Niciun comentariu la Spectacol croit din fire multiculturale 8
Spectacol croit din fire multiculturale

Trei tineri care par rătăciți pe Zidul Chinezesc pășesc tiptil pe sce­­nă. Cu greu îți dai seama dacă sînt bă­ie­ți sau fete datorită costu­me­lor tra­di­ți­onale chinezești formate dintr-un kimono și pantaloni în nu­an­țe de roșu și negru. Pe cap au pălării i­mense, iar fața le este a­coperită de o banderolă roșie. „Ă­ști­a sînt faini, au fost la Românii au talent”, își a­ver­ti­zează cu entuziasm un băiat gașca. Toa­tă lumea a­șteap­tă ca tinerii să în­cea­pă dansul, dar de nicăieri sînt scoa­­se cîte două săbii și aceștia în­cep o luptă în pași de dans. „Uite! Am văzut că e și o fată”, distinge o vo­ce veselă de co­pi­laș pe care mama sa îl do­je­neș­te, ca să facă liniște și să se uite la spectacol.

Liniște nu face nimeni. Cei pre­zenți la Casa de Cultură a Stu­den­ți­lor (CCS), la spectacolul ro­mâ­no-mol­do-coreean care a avut loc pe 11 noiembrie, de la ora 19.00, co­men­tea­ză de zor mișcările de taekwondo e­xecutate de doi băieți din Republi­ca Moldova. Ai crede că e­rau deja ex­per­ți deoarece nu s-au lăsat im­pre­sionați nici de mișcările de arte marțiale, nici de faptul că tinerii au spart cu pi­ciorul bucăți de lemn care sînt ți­nu­te deasupra lor. Cînd pe scenă au a­pă­rut membrele trupei Seoul Beat care au reprezentat România la finala din Coreea de Sud în octombrie s-a fă­cut liniște. Fetele, îmbrăcate în costume de scenă identice, de culoare nea­gră execută mișcări bine legate într-un sincron perfect. La fel au făcut și cele din Republica Mol­dova care au montat coregrafii în stilul k-pop, un stil de dans mai oa­re­cum agresiv.

Modele ieșene pe catwalk

Aceste momente sînt despărțite de melodii cîntate de ti­neri artiști din Iași și de un invitat spe­cial, un bariton din Coreea de Sud. Nu foarte înalt și cu părul creț, a­cesta a interpretat două melodii din care una în coreană, lăsînd publicul fă­ră cuvinte, însă capabil să îl felicite și să-i arate aprecierea printr-un ro­pot de aplauze.
„Haideți să vedem niște fete frumoase!”, glumește prezentatorul pen­tru a introduce următorul moment.

Pe scenă urmează o pre­zen­ta­re de modă creată și organizată de studenții de la Facultatea de Arte Vi­zuale și Design din cadrul U­ni­ver­si­tă­ții de Arte „George Enescu” (UA­GE) din Iași special pentru a­cest spectacol organizat de UNI­FE­ST. Cîteva fe­te intră în scenă, una cîte una, defi­lînd pe podiumul im­pro­vizat îm­bră­cate în rochii cu o tentă ro­man­ti­că. În culori pastelate de albastru și roz au fost acoperite toate modelele, unele a­vînd în mînă drept accesorii a­ca­de­le gigant sau ba­loane care se a­sor­tea­ză cu hainele. Rînd pe rînd, acestea își etalează feminitatea în fața a­para­te­lor de fotografiat, pozînd de parcă ar fi fost adevărate modele pe catwalk, fără să conteze dacă acestea știu sau nu să mergă pe tocuri.

Seara a continuat cu momente fol­­clorice, iar pe ici-colo vedeai cîțiva tineri prinși într-o horă moldo­ve­nea­scă. Finalul spectacolului s-a fă­­cut în pași de tango. Artiștii pre­zenți pe scena Gaudeamus au reușit să îm­blînzească mișcările și notele muzicale care au prins forma unui cîntec sau dans, fiecare moment spunînd po­vestea lui într-un mod diferit.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top