În cazan fierbea un om singur

1001 de măști Niciun comentariu la În cazan fierbea un om singur 6

Toți trei au hotărît că bătrînul M.T. nu are ce căuta la un spital de nebuni. Inițial, veniseră la el să îl con­vingă. „Măi, dragă”, le-a spus „haideți să stăm de vorbă”. Îi învățase pe toți fizi­ca­ la ace­lași liceu unde oamenii erau profesori acum. „Ești altfel, bătrîne, ai idei năstrușnice” i-au vînturat prin față. „Așa, și?” le-a trîntit-o el și s-au apucat de logică. Au decis că bătrînul lor mentor e liber să se plimbe pe străzile Bo­to­șanilor, să-mprăștie fap­tele sale de lumină.

Are 77 de ani. „Eu m-am vindecat de cancer singur”, îmi spune. „Dar noi sîntem niște radioreceptoare și avem în noi toți oamenii si toate ființele care-au existat vreodată. Dacă ajungem la acea rezonanță catas­tro­­fică sau stare holotropică, atunci pu­tem să navigăm liniștiți și sănătoși prin noi înșine”. Îmi vorbește parcă șiret, în­cer­cînd să-mi ademenească scepticismul. „Mata trebuie să ai grijă să nu te distrugi si să nu distrugi pe cei­lalți. Ai pro­bleme cu vertebrele”.

Eșarfa păcătoasă 

E mic, cu ochii vioi și două smo­curi de păr einsteiniene. Nu mă în­trea­bă de unde și de ce am venit. Îi zic to­tuși că n-am probleme decît cu respira­ția. „De la vertebre ți se trage. Eu îți simt cîmpul, pot să te ajut”. Îmi arată agen­­da cu zeci de oameni cărora le tran­smite energie și de îndată îl nă­pă­desc dezlînat chipurile pacienților săi. A vrut să o ajute pe doamna Alexa. Toc­mai i se spusese că are o tumoare la cap. El avea o carte care i-ar fi adus vin­decarea. A luat cartea, a pus-o sub braț și a trecut pe lîngă cinema Re­pu­bli­ca. „Un țigan mi-a strigat: Stai pe loc, că te pocnesc!” și l-a pocnit exact acolo unde doamna Alexa avea tu­moa­­­rea. A pățit-o mai mereu, fiindcă prea lesne le-a sărit în ajutor și „mi s-a arătat că nu trebuia să intervin în lecția lor”.

Îmi strînge palmele. Apoi le exa­mi­­nează.Tace puțin și-mi spune că a fost și ars în cazanul de smoală al unei re­­gine. Face regresii. Apoi verifică în căr­ți de istorie.

Mă privește cu dragul unui om singur, suferind de o miopie în care s-ar arăta primului întîlnit, ca și prietenului de taină. „Pe matale o să te inițiez că ai în destin numărul 15, adică magie și fa­talitate, să știi. Asta înseamnă moar­te”, îmi spune încîntat ca de-o profeție. Aș crede că știe și el că oa­me­nii vin în camera lui mică, ticsită de cărți, ca să-l asculte, mai mult, decît după vindecare. Îmi leg eșar­fa mov. „Acum, uitîndu-mă la ma­tale, înțeleg de ce prosti­tua­­tele se îmbrăcau în mov. Mo­vul purifică, arde și ele aveau nevoie să se păstreze curate”.

Oana OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top