Cursa după numere norocoase

1001 de măști Niciun comentariu la Cursa după numere norocoase 66
Cursa după numere norocoase

„6 nu, 30 nu. Despre ce vorbim, băi?”, se aude vocea unui băr­bat de aproximativ 24-25 de ani, care stă pe un scaun și pri­vește cu interes un ecran din fața lui. În mînă are un creion ca­re-l ajută să taie de pe un bilet fiecare număr pe care-l ni­me­reș­te la jocul de noroc. Numai că acum a ghicit prea puține și nu a cîștigat nimic. Mototolește biletul, îl strînge în mînă și-l a­run­că la coșul de gunoi. „Magda, mai vreau un bilet!”, spune a­ce­lași bărbat, îmbrăcat cu o geacă neagră și cu firele-i din cap a­coperite cu un fes albastru. Se duce la Magda, singura ca­sie­ri­ță din cameră, alege primele șase numere care-i vin în minte, le trece pe hîrtie și se așază din nou în fața ecranului. Nici a do­ua oară nu ghicește numerele. De fapt, nici a treia, nici a patra, nici a cincea oară nu e cu noroc. Se enervează și iese afară, iar în lo­cul lui vin trei tineri, de 18-19 ani care, emoționați, se uită la cur­sele cu cîini, tot de pe ecran, care au loc din cinci în cinci mi­nu­te.

„Dacă ai noroc, poți să cîștigi și peste 40 de lei la cursele as­tea cu cîini”, îmi spune Mihai, un băiat mărunțel, cu fața ro­tundă pe care se citește nerăbdarea de a cîștiga acei bani. A intrat pentru prima dată într-o casă de pariuri la vîr­sta de 17 ani, mai exact acum un an. Îmi povestește că a făcut el un calcul și crede că nu iese pe minus, fiindcă el oricum intră în ast­fel de locuri numai atunci cînd are timp liber. Odată, a cîș­ti­gat la o casă de pariuri de la Palas 200 de lei și atunci, crede el, a fost cel mai fericit, fiindcă este cea mai mare sumă cîștigată la astfel de jocuri. „Aici am venit cu 20 de lei și am scos 30 pînă a­cum”, adaugă Mihai, în timp ce-și strînge pumnii și-și ațintește o­chii spre cîinii din televizor care aleargă de zor. „Cred că e 3. Da, da, sigur e 3!”, spune prietenul lui, care refuză să se mai uite la cur­se, căci el, cînd a intrat aici, avea 20 de lei, dar acum nu mai are nimic.

În camera strîmtă în care numerele decid soarta cli­en­ți­lor, intră și Iulia, singura fată de aici, care-și ia un bilet și-și în­cear­că și ea norocul la „LuckySix”, jocul în care, pe rînd, se suc­ced 35 de bile cu diferite numere și care-ți aduc ceva bani, dacă re­ușești să ghicești care numere se extrag primele. Încearcă o da­tă și cîștigă, a doua oară la fel și a treia oară nimerește doar cinci numere din șase. Este fericită și zîmbește de fiecare dată cînd merge spre Magda să mai cumpere încă o serie de numere. Cînd văd că norocul i se mai duce, o întreb cît a cîștigat pînă acum. „Ăăă, vreo doi lei”, îmi răspunde ea rîzînd. Mișu, un bărbat a­coperit din cap pînă-n picioare cu haine negre și care împarte a­ceeași masă cu Iulia își mai verifică încă o dată biletul și apoi plea­că. Nici măcar nu s-au scurs cele 35 de cifre, însă nu mai are răbdare să stea să aștepte ghinionul, cînd, la o ușă depărtare poate îl aşteaptă norocul.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top