Cu juvelnicul la purtător

1001 de măști Niciun comentariu la Cu juvelnicul la purtător 4

„Mai devreme a tras, cred, zic eu, că era mai mare. A stîrnit tot mîlul și cînd s-a făcut apa așa, maronie, numai ce văd că pleacă pluta. Dar l-am scă­pat, s-a dus.” Pescarul se uită lung la vîrful bățului din fața sa, bagă mîna în punga de alături, scoate un boț de mă­măligă și aruncă la cîțiva metri de mal.

„Îl înnebunești dacă îi dai acuma, vine unul după altul.” Și veneau, cel puțin la el. Pluta mea desena cercuri alene mișcîndu-se doar la adierea vîntului. Dar mai aveam speranțe pentru că era abia seară și îmi propun să nu plec de la balta din Dumbrava decît după ur­mă­torul apus de soare.

Văzînd că, în timp ce eu am prins abia cîțiva peștișori, vecinul meu a băgat în juvelnic mai bine de douăzeci de bucăți, cîțiva dintre ei chiar mări­șori, îmi scot tot batalionul de undițe și le întind alături de mine. Punînd mo­mea­lă în cîrlige văd pescarul din dreap­ta mea, care, băgat pînă la ge­nunchi în mîl, pescu­iește într-un ochi de apă de mărimea unei clă­tite. Și, bi­ne­în­țe­les, are alături o găleată pli­nă pe ca­rași.

„Hai noroc. Uite, eu am venit cu taică-miu și bunică-miu la o distracție, cîteva ore”. Peștii din găleată se zbat unul de celălalt, îngrămădiți. „Plecăm imediat, că închide la Carrefour și vrem să luăm un crăpan ca să mîn­căm ceva acasă, că din ăștia mici nici ma­ri­nată nu poți să faci”. Se dezechilibrează ușor cînd mai prinde un cărășel pe care îl aruncă înapoi în apă, după ce îl studiază dezgustat cîteva secunde.

Momeala e aceeași, undițe am mai multe decît ei în apă, și la suprafață și pe fund, și tot nu văd la ochi ceva mai mare decît o hamsie. Mă resemnez și mă retrag alături de grupul de pescari de care m-am lipit ca să ajung pînă aici. La rîndul lor, cel mai mare succes l-au avut la Babanu, doar că vine în sticle de doi litri jumate și i-a trimis, pe rînd, către corturi, speriați și de furtuna care venea dinspre Iași.

Teoria firului întins

„Hai mai repede să-ți ocupi loc că vin ăștia de peste tot, unu’ după altu’”, dă semnalul Ionuț a doua zi diminea­ță, pe la patru. Făcusem cu schimbul la dor­­mit cîte jumătate de oră, ca să ne du­cem pe baltă cînd crapă de ziuă afară, să putem vedea pluta. Dar a meritat să ne trezim dimineață, cînd cuvîntul cel mai rostit al zilei era doldora. Juvel­ni­ce pline, sticle tăiate umplute la rîndul lor cu pești, plase neîncăpătoare și o febră musculară cumplită de la ope­ra­țiu­nea „trage-aruncă undița”.

Pînă la urmă eram toți fericiți. In­clusiv Andrei, care, după ce a stat cu Babanu la un foc de tabără pînă di­mineață, s-a luptat cu un somn pîn’ a început să sforăie.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top