Cum să dai Facebooku-n strungă

1001 de măști Niciun comentariu la Cum să dai Facebooku-n strungă 27

Dan le-a scos la plimbare pe Bel­bita și Mariana, două căprițe de doar cîteva săptămîni, pe care le ține în scurt din lesă. Le-a cumpărat la a­mîn­două curelușe mici, pe care le-a prins în jurul gîtului, iar acum se plim­bă toți trei prin curtea lui băz­dra­tă de urmele unui tractor, în ca­re poți zări ici-colo cîte un petic pri­mă­văratic de iarbă. Dan, un tip ma­siv, care și-a asortat hainele de culoare nea­gră cu o șapcă pe care scrie „FRE­SH”, nu a ținut isprava doar pentru el, ci a făcut cîteva fotografii, pe ca­re le-a postat pe Facebook, pe Grupul Cio­banilor Adevărați. „Să-ți tră­ias­că”, au început să-l felicite ceilalți fer­mieri moderni, care-și poartă me­reu smartphonul în buzunar pentru a fi gata să posteze pe Internet ce năz­dră­vănii au mai făcut animalele lor. Ci­pri Ciupy e ardelean și deși are doar vreo 15 ani nu-i lipsesc pălăria și to­iagul. Din septembrie anul trecut, de cînd a devenit prieten virtual cu cio­banii de pe Facebook, băiatul pos­tea­ză aproape zilnic fotografii cu oile sa­le. Vedeta turmei este „Avionu”, o mioară cu lîna albă, pe care doar el o poate diferenția de celelalte. Deși um­blă cu oile, Cipri e cioban modern și ține pasul cu tendințele de pe grup. Printre ultimele sale postări se află o turmă de oi, iar la descriere a scris „Da­că tot îi la modă”, folosind și do­uă hashtaguri, #porneală și #în­ce­pă­tori.

Pe Grupul Ciobanilor Ade­vă­ra­ți nu s-au strîns doar cei care păs­to­resc turme de mioare, ci și cei care au cî­teva animale pe lîngă casă. E sufici­en­t să postezi doar cîteva foto­gra­fii cu gospodăria ta și vei primi, de la ce­i­­lalți membri, statutul de fermier a­devărat și sfaturi despre nutriția și tra­tamentele animalelor. Mihaiela Co­țovanu, o femeie brunetă cu o­chii căprui, e din Botoșani și postează a­proape zilnic fotografii cu mioarele din gospodărie. Majoritatea sînt sel­fieuri în care fața ei acoperă două tre­imi din fotografie, dar cei din grup nu sînt deranjați de acest aspect și o salută respectuos, lăudîndu-i mieii ca­­re-s doar un ghemotoc de lînă. Săp­­tămîna trecută, Mihaiela a făcut chiar și un sondaj printre ciobanii a­de­vă­ra­ți, pentru a vedea care președinte a făcut cu adevărat ceva. Nicolae Cea­ușescu a cîștigat detașat cu 43 de „wow” și 14 comentarii, în care fer­mi­­e­rii revoltați au scris că „restul sînt hoți de țară şi nu știe ce-i cu ei”.

Ciobanii de pe grup nu sînt doar dintre cei care-și ascund părul sub o căciulă de miel și-și trag în per­ma­nen­ță șuba pe umeri. Cînd dai pri­ma dată de Mircea Moldovan, ai crede că e mai degrabă tipul de băiat care se plim­bă prin mall-uri, nu prin stană. În poza de profil are o geacă cu gu­ler de blăniță, este student la Cluj și nu-și pozează oile cu orice telefon, ci cu un iPhone. Face reclamă cîtorva mi­oare albe, pătate ici-colo cu negru, toa­te din anul 2017, pe care în­cear­că să le vîndă în schimbul a doar cî­te­va sute de lei. Oferă în privat detalii des­pre fiecare în parte și și-a pus la dis­poziție chiar și numărul de telefon, în caz că unii dintre fermieri nu sînt fa­miliarizați cu tastatura quwerty. Du­pă ce răsfoiești o vreme postările de pe Grupul Ciobanilor Adevărați, îți dai seama că aici nu s-au adunat doar baci care rătăcesc prin vîrfurile mun­ților, ci sînt oameni care-și iubesc a­nimalele din gospodărie și vor să a­rate tuturor asta, după cum chiar Dan a spus: „Iulia Albu cu găina, eu cu caprele”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top