Bucovina, bat-o clima

1001 de măști Niciun comentariu la Bucovina, bat-o clima 2

Pentru un sejur în Egipt ești așe­zat pe scaun și ți se pune pe brațe un cata­log de unde să-ți citești singur ce­le do­uă posibile trasee: unul pe Nil și ce­lă­lalt pe canalul Suez. De asemenea, din titlu ți se promite că vei vedea mă­car o minune a lumii. Dacă spui că vrei să in­cluzi în destinația ta de va­canță Pi­ra­midele de la Gizeh și Sfin­xul, răspunsul este cău­tat printre pliantele pline cu Turcia, Grecia și Bulgaria. „Vă vom trimite noi o ofer­tă! Dar să-mi spu­neți cîte ste­le ați dori”, spune ea aș­teptînd să-i arăt cel puțin patru degete.

Alt stand, aceeași destinație. „Ai în­tîrzîiat trei minute!”, este certată o domnișoară ce caută cîteva detalii des­pre destinația mea de vacanță. „Și vezi că n-avem cu Egipt nimic aici! Ia da­te­le!”, i se poruncește aceleiași fete. A­mintindu-și de meseria ei, îmi spune ce mai ține minte. Dacă am ce­rut o ofertă pentru două persoane, s-a gîndit că trebuie să be­ne­ficiez de un serviciu „extra all in­clu­­sive”. „Ăsta tre’ să fie de logodnă, nu? O să aveți acolo pe­ta­le de tran­da­firi, șampanie, peisaje frumoase!”.

Astfel, piramidele mele rămîn sus­pendate într-o promisiune de ofer­tă personali­zată ce-mi va ajunge peste cîteva zile direct în inbox-ul mail-u­lui.

Casa Ioana a sfîrșit pliantele

Ca să nu-mi trădez poporul și să vi­­sez la minunile altei lumi încep să ca­ut standurile cu destinații mioritice. „Bu­covina pentru suflet” este singura reprezentată la Tîrgul de vacanțe. „Din păcate, am sfîrșit pliantele. Noi a­vem o casă în care putem primi pa­tru, cinci familii”, îmi spune Ioana îm­bu­jorată, îmbrăcată în costum național și cu pă­rul împletit asemenea colacului din ca­re mi-a dat să gust puțin. La ea totul se face în funcție de preferințele clientului: ciorbă de văcuța sau tochitură mol­dovenească, plimbări cu ca­lul sau pe­lerinaj la mănăstiri. „Ne gă­siți la ca­zare minus Voroneț, și citiți aco­lo”. Tot pentru Bucovina mi se ara­tă sub unul dintre acele corturi ta­pe­tate cu mări, hoteluri și flori, obiectivele tu­ristice pe care părinții mei, ce vor pri­mi cadou o vacanță „într-o zo­nă uitată de timp”, le vor vizita.

Prin­tre mănăstirile Voroneț, Hu­mor sau Su­cevița, tînăra ce se scuză că este de cî­teva zile angajată, îmi spu­ne de Pa­latul Cuturii, Teatrul Na­țio­nal ori Mă­năstirea Trei Ierarhi. De a­ceas­tă dată mă ofer eu să îi las a­dresa de e-mail pentru a mai reflecta asu­­pra a ceea ce vor vedea părinții mei pînă la urmă.

N-o uit nici pe nepoțica mea, pentru care caut ceva la un stand unde stau întinse pe o masă cîteva bucăți de plastilină ce, sub presiunea unor mîini de copii, au luat formă de coșulețe și iepurași. O pot trimite într-un cadru na­tural deosebit, la Mia Casa Inculeț din Bârnova, mă lămurește o doamnă organizatoare a unor școli de vară. Mi­cu­ța va pleca dimineața și se va în­toar­­ce seara, timp de șapte zile. Dacă nu se va acomoda la atîta depărtare de casă, îi pot face chiar și vizite, poate o să colorăm împreună sau o să facem excursii în natură.

Andreea JUGARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top