Un fotograf în zbor

1001 de chipuri Niciun comentariu la Un fotograf în zbor 4

A lucrat mai bine de cincizeci de ani în presa germană, dar și în ța­­ră, a fost reporter de front în cinci răz­boaie de pe trei continente. Ștefan Petrescu are acasă o colecție de zi­a­re și fotografii despre întreaga lui ac­tivitate, autografe și poze de la Kojack, prinți sau șeici din Orient, miniștri din toată Europa, pre­șe­dinți, împărați mongoloizi și a­min­tiri de la Nicolae Ceaușescu, al că­rui fotograf a fost la un moment dat.

Are alura unui intelectual se­ri­os, iar privirea lui trece prin len­ti­le­le ochelarilor mari. În prezent are mai multe expoziții de fotografie, iar cînd stă acasă se uită peste mun­ca lui de-o viață, articole, fotografii și albumul „România – o perspecti­vă aeriană”, o colecție de imagini vă­­zute cu ochii păsărilor, din avion. „E prima lucrare de acest gen din Ro­mânia, niciodată nu s-a mai fă­cut așa ceva. N-a avut nimeni posibi­­litatea, nici piloții profesioniști. Ei au avut anumite culoare de zbor, eu am mers în zig-zag”, și se spriji­nă în bastonul lui cu mîner elegant. A­re o proteză la un genunchi care i-a mai tăiat elanul artistic și profesi­o­nal. Problemele i se trag din răz­boi. „Înainte, cînd mergea ziaristul pe front nu era ca acum că pleacă împreună cu soldații. Eu îmi luam doi localnici cu mine pe care îi plă­team și ei îmi cărau aparatura și mer­geam singur în liniile inamice. O­da­tă m-au lăsat singur în mijlocul deșertului cu toate ale mele că se te­meau”, și îmi mai zice că nu re­gre­tă nimic din ceea ce a trăit.

Halat alb, trădător de țară

Înainte de ’90 a fost în Austria la un control pentru genunchiul ar­ti­ficial și, spre „surpriza” lui, l-a în­gri­jit un medic român. Bărbatul în ha­lat alb avea o carieră strălucită la cli­nica respectivă. „Mi-a zis că e bu­curos că a scăpat de țara lui, că nu mai vrea să audă de România și că să vorbim în germană, și nu în ro­mână că nu vrea să se afle care e naționalitatea lui. «Cum să vă placă România? Sînteți comunist, cred eu», mi-a zis el atunci”, în acel moment a „explodat”. „Cum? Care este țara în care te-ai format? Unde este țara în care ai crescut? Unde este familia și casa ta? Nu sînt comunist de­loc, dar dacă trebuie sînt și comunist”.

Acum îl dezgustă politicile in­ter­ne, administrația, instituțiile și a­u­­toritățile statului, dar rămâne rece la tot ce îi arată mass media. Nu mai părăsește țara decît ca să meargă la medici și la prietenii din presa germa­nă, e matur. Îi place să își po­ves­teas­că trecutul. După ce s-a angajat la vîrsta de 12 ani la ziarul sucevean „Zorii noi” a plecat din țară în 1964 pentru că atunci pasiunile au învins patriotismul, dar s-a întors în ’90 pentru că „am văzut toată lu­mea asta, pe toată și nicăieri nu e ca în România”.

Victor ILIE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top