Slugă la nici un rege

1001 de chipuri Niciun comentariu la Slugă la nici un rege 4

„Să nu îndrăznești să-mi spui altfel de cît Mike”, se revoltă Da­ni­el. Degeaba ridic o sprîn­cea­nă și măresc ochii. El vrea să-l strig „Mike, de la Michael Jack­son”. Nu aduce defel cu regele pop. E înalt, plinuț și blond, dar „dansez exact ca el”. Îl imită pe Michael Jackson de cînd era în clasa a pat­ra, atunci cînd „Moon­walk nu-mi ieșea în nici un fel”.

I-a luat mai bine de doi ani să învețe tot dansul din Thriller și aproape trei să-și cumpere bilet la unul din concertele lui. „M-am chinuit cu banii de nici eu nu mai știu ce și cum. Le-am zis alor mei că fac facultate la taxă și munceam cîte patru ore în plus”. ține min­te că în fiecare zi întreba poștașul dacă nu a venit nimic pentru el, „iar cînd m-am văzut cu biletu’ în mînă, am pupat-o pe aia de mi-a dat scrisoarea”. O singură dată își mai văzuse idolul în concert, „cînd eram puști”, în ’92 pe sce­na din România. Și de atunci s-a în­dră­gostit de american. „Am lăsat tot, tu, dacă mă crezi. Patru prie­te­ne, că ele ziceau că e șmen și ce m-am bătut cu tata cînd mi-a dat jos pos­te­rele cu el din cameră! Auzi, cică să văruiască!”, îmi spune și mai soarbe o gură de ceai. De al­co­ol nici să nu au­dă. A citit el prin reviste că Mi­cha­el nu bea ni­ciodată.

Secretul de la „praznic”

A plecat în Londra pe 23 iu­nie, chiar dacă avea să-l vadă pe „rege” abia pe 8 iulie. „Am stat la o amică zilele alea și n-am să uit niciodată cît am bocit atunci”. Era într-un bar, la karaoke, cînd a văzut pe ecranul mare o știre pe care nu a crezut-o. „Stă­team în picioare și cîntam Billie Jean. Tu, cînd am văzut că aștia de la BBC zic că e mort, am cre­zut că e o poantă și-am început să rîd. Da’ ei o țineau tot așa”, îmi spune în timp ce-și aprinde o țigară. S-a apucat de fumat de cînd a auzit că Mi­cha­el Jackson a murit. Tra­­ge aer în piept și-mi aduce aminte că „eu am învățat engleză de dragu lui, tu”. A atîrnat lîngă fotografiile cu el o ban­­dă neagră, din satin și biletul la concert. N-a vrut să-l trimită îna­poi, să-și pri­mească banii.

Numai două lucruri le regre­tă: că nu seamănă „la față” cu Mi­­­chael și că n-a ajuns în State, la-n­mor­mîn­tare. „M-aș fi pus în genunchi și aș fi jelit, tu, așa ca la tine în Mol­do­va”, își freacă mî­i­ni­le și oftează. „I-aș fi făcut praz­nic așa ca la noi, cu sarmale și cior­­bă, sau borș, cum îi ziceți voi”. După ultima înghițitură de ceai îmi mărturisește că a băut „pî­nă m-am făcut clanță”, după de a aflat vestea rea. Se apropie de urechea mea și se uită în jur, să nu-i audă careva secretul: „tu, eu n-am crezut povestea asta cu moar­tea. Sigur stă ascuns pe un­de­va, poate-i cu socru-su, Elvis”.

Adriana ZĂVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top