Sezatoarea piticilor din Ruginoasa

1001 de chipuri Niciun comentariu la Sezatoarea piticilor din Ruginoasa 10

“Doamna, vreau sa fac o iconita. Acum!”. Alinuta este un copil indraznet, cu ochii cit migdalele si  obrajii trandafirii. “Vreau sa o incepeti si eu o termin acasa”. Nu stie ca la Clubul Copiilor si Elevilor din Pascani, filiala Ruginoasa, iconitele se picteaza in incaperea mica din Caminul Cultural. Aici se string, in fiecare dupa-amiaza, copiii din sat si deseneaza, picteaza, tes sau danseaza. Cele trei invatatoare de la Club si-au impartit cercurile: Tapiserie si Tesatorie, Creatie si Confectii si Dansuri Populare. Viorica Stefanica, conducatoarea cercului de Creatie ii explica Alinutei ca o icoana nu se picteaza intr-o zi: “pictezi inconita, iar dupa ce s-a uscat o zi, eu ii pun foita, ii pun margine, o imbrac, iar cum noi nu avem rame, am gasit role de scoci colorate si, in functie de fond, eu ii pun rola. Punem intii cu scoci hirtiuta si abia apoi o iei de la mine. O faci azi si vii miine sa o iei”. Este o munca in echipa. Dupa-amiezile se scurg usor, micii papusari, mesteri sau pictori din Ruginoasa uita de frigul din camaruta sau de foamea din stomac. “Multi vin direct de la scoala. Le este bine aici. Asculta muzica, se joaca, mai invata cite un dans modern. Seamana cu sezatorile de pe vremea noastra”.

Caminul Cultural are trei incaperi. Cea mica, in care se coase sau se picteaza, un “hol-depozit”, cu dulapuri vechi si scorojite, diplome ingalbenite sau masti crapate si o sala mare, pentru nunti sau alte evenimente.

Primavara din felicitari

Odaia mica de la capatul scarilor de lemn s-a transformat intr-un muzeu cu panouri burdusite cu lucrari de-ale copiilor. Papusi imbracate din cap pina in picioare, felicitari pentru diferite sarbatori, iconite pictate in culori Panda sau covorase in miniatura impart frateste peretii varuiti ai camerei. Linga usa de la intrare, sta unicul insemn al tehnologiei, un calculator din care melodiile Laurei Pausini  “ii inspira pe copii”. Atit a ramas din vechea cladire. “Inainte aveau acces toate persoanele din comuna, aveau loc sedinte, dezbateri, sezatori. Dupa ’89, au ramas foarte putine. Noi supravietuim, practic. Stiti ca la cultura nimeni nu da bani. Noi obtinem fonduri dintr-o nunta, discoteca, dar banii pleaca catre sport”, explica invatatoarea Viorica.

Un alt ciocanit galagios in usa. “Vrem sa facem felicitari!” si doi baieti si o fetita isi fac intrarea ca intr-un film cu Sailor Moon. Se cocoata pe scaunele scunde si intind nerabdatori miinile la punga cu felicitari. “Vedeti, morcovelul cu iepurasul, sau felicitari mai noi. Noi ne abonam la reviste, sa fim la curent cu noutatile. Desenam fluturasi, floricele. Trebuie sa stii sa ii atragi pe copii, ei nu sint obligati sa vina”, explica invatatoarea Viorica.

La Clubul Copiilor elevii compun fericiti orice anotimp. Isi deseneaza lumea si uita de temele la matematica. Pentru ca papusile si lacramioarele sint gratuite.

Lina VDOVII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top