Pilda studentului pescuit

1001 de chipuri Niciun comentariu la Pilda studentului pescuit 23

Din categoria “dileme existentiale”, studentii se intreaba de ce Dumnezeu a lasat la catedra niste profesori atit de severi. Acum fiecare gaseste raspunsuri in functie de creativitatea si de nervii pe care-i are la adresa respectivului cadru didactic. Pentru a evita crearea de scenarii demne de premiile BAFTA, cel mai bine ar fi ca ei sa se duca, insotiti de curaj si cu temele facute, la persoana in cauza si s-o intrebe.

Vinovatii fara vina

Profesorul Corneliu Munteanu preda Marketingul viitorilor “businessmani” de la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor. De-a lungul timpului, studentii i-au gasit numeroase calitati, iar dumnealui si-a dat seama de imaginea pe care si-a creat-o in rindul celor care-i frecventeaza orele. Iar explicatia pentru severitatea de care da dovada e simpla. “Eu am pornit ca un profesor de gasca, de treaba, dar am constatat ca studentii isi aroga o pozitie de forta in legatura cu profesorii amabili”.

Drept urmare, s-a produs modificarea, “sint la maximum de severitate”. Iar cine “sufera” de pe urma acestei schimbari? Aceiasi studenti. E clar, ei trebuie sa invete sa respecte anumite reguli pentru a deveni buni in afaceri. Trebuie sa-si asume “punctualitatea si corectitudinea”. Cu alte cuvinte, ar fi bine sa-si predea proiectele la timp si, mai ales, sa nu indrazneasca sa copieze. Daca-i prinde, nu le pune nota unu, ci le va anula lucrarea, iar ei vor fi obligati sa repete materia anul urmator.

Spune ca inainte incepea examenele cu o mica pilda despre smecheri si ce inseamna smecheria, iar pentru a fi sigur ca ei au inteles le dadea si un exemplu clar cu cei care au fost “pescuiti”. “In 2001 am dat examen de unul singur in doua amfiteatre pline. Unul nu a miscat. Acum lucrez cu asezatul studentilor in banci. Am diagrame cu asezatul in banci. Fiecare isi noteaza pe lucrare locul in sala. Cind string lucrarile, daca prind doua la fel, le anulez. Acum lucrarile cu note bune nu am cum sa imi dau seama, insa cind vezi doua lucrari cu aceleasi raspunsuri gresite, iti dai seama ca au copiat”, spune profesorul Munteanu. Le vorbeste foarte putin, doar cit este necesar, marturiseste ca studentii “denatureaza tot ce prind”. “O data, o fata m-a intrebat daca nu stiu cit este ceasul, i-am zis “cumpara-ti un ceas, sint ieftine”.

Practicile sale i-au fost de multe ori comentate, drept urmare unii l-au contestat si “au zis ca am fost securist si ca de aceea nu sint un profesor bun”. Isi gaseste motivatia si inchide subiectul: “Noi pregatim businessmen, daca am pregati saltimbanci ar fi in regula”. Peste putin timp are un examen si deja a inceput sezonul de pescuit.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top