Patriotism la culmi extreme

1001 de chipuri Niciun comentariu la Patriotism la culmi extreme 2

Știați că bărbații din trupa lui Nicolae Furdui Iancu sînt cei mai re­zistenți la frig? Altfel nu-mi pot ex­plica cum au reușit să reziste doar într-o cămasă vreme de 20 de minute cîn­tînd la instrumente și mai și zîm­bind în fața sutelor de oameni adu­nați în Piața Unirii. Înainte de discursurile politicienilor și de hora mult așteptată, au­to­ri­tățile le-au pre­gă­tit ieșenilor un frumos, dar frigu­ros moment folcloric.

Pri­mii pre­zenți au fost bătrînii care au vrut să se asigure că vor prinde un loc în fa­ță că „vreau să văd cum mai arată Elena Udrea”. Trei domni aveau a­de­­vărate polemici în legătură cu ul­ti­me­le facturi la lumină sau energie ter­mică, mirîndu-se de cît de mult au de plătit. „Să-mi mai taie acum căl­du­ra, și am să mă simt la fel ca și acum. Mai lipsește o pătură”, concluzionează unul dintre ei.

„Ăsta da bărbat, nici nu dîrdie de frig”, comentează o doamnă trecută de 50 de ani, la vederea lui Nicolae Fur­dui Iancu. Cu haina peste umeri și cu un zîmbet larg, cîntărețul își începe reper­toriul. „Noi sîntem ro­mâni” a în­ceput să se audă din mic­ro­fon, iar un domn pus pe glume a adă­u­gat în continuarea versului „dar mu­ri­tori de foa­me”. Bătută, sîr­bă sau ho­ră, nu conta ce se auzea din boxe, ie­șe­nii au început să tropăie mai ceva ca soldații din ba­ta­lionul de infante­rie și să-și agite mî­i­nile mai mult de­cît Rapsozii Bo­to­șa­niu­lui.

Crîșma lui Moș Costănel

Mioara Velicu l-a urmat pe sce­nă, începîndu-și repertoriul cu un „La mul­ți ani” și cîteva învîrtituri pen­tru a se încălzi. În spatele ei, ti­nerii dan­sa­tori tare ar fi vrut să mai încingă o bă­tută, măcar să mai ridice temperatura. Din păcate, numai cîte doi pași la stîn­ga, încă doi la dreapta și nici mă­car n-au învîrtit fetele.

După un sfert de oră, moldoveanca a invitat-o pe scenă pe prietena sa, La­ura Lavric. Mai puțin bucuroasă din cauza frigului năprasnic, i-a invitat pe ieșeni la dans să se mai în­căl­zească puțin. „Hai, băteți din palme ca să vă mai dezmorțiți puțin”, iar de dragul vre­murilor bune a început să le cînte „La crîșma lui Costănel”. Din păcate sin­gura băutură fierbinte care ar fi pu­tut-o bea ieșenii a fost ceaiul oferit gra­tuit de lîngă hotelul Traian. La ur­ma urmei, patriotismul necesită și cî­te­va sacrificii. „Și cînd golesc o da­min­geană / Uit pe loc și cum mă chea­mă”, iar un tînăr cu că­ciu­la roșie a în­ce­put să-i spună că are ne­voie de mai mul­te da­mingene pen­tru a-și pierde con­știința.

Cînd să cînte următoarea me­lo­die, „a înghețat CD-ul”, iar pentru a mai anima atmosfera, moldoveanca l-a a­dus pe scenă pe Moș Ion Roată, spunîndu-i că „hai să ne faci o roată”. N-a reușit să se învîrtă de jur împrejur decît de două ori, iar cei din piață au rămas blocați în tropotul continuu al pașilor. Mica Unire de duminică a lă­sat festivismul pe altă dată, poate pentru 1 decembrie.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top