Epoca de gheață

1001 de chipuri Niciun comentariu la Epoca de gheață 2

Cele – 18 grade de afară au făcut Piața Unirii să pară un decor pustiit, similar cu strada principală a unui orășel din Vestul Sălbatic, într-o zi în care cei mai aprigi nelegiuitori ur­mează să prădeze ulițele înguste. Mica Uni­re și-a găsit cea mai inoportună zi să fie aniversată. În ultimele raze pa­lide ale soarelui, în programul Pri­măriei pentru marea zi a figurat Parada Costumelor de Epocă. Cîte­­va siluete cu chipurile marmorate de frig și-au făcut apariția de după Ho­te­lul Traian cu jumătate de oră în­­tîr­ziere. Încoronați ca în armată, li­ce­enii costumați în domnițe și boieri cu straie de epocă acopite de canadiene de fîș au luat drumul Bule­var­du­­lui Ște­fan Cel Mare, spre Pa­la­tul Cul­turii.

Cap de coloană : trecutul burghez

Cinci-șase cupluri de boieri ti­neri cu pălării din fetru cu boruri în­gus­te și domnițe cu rochii lungi, gre­na sau verde pal cu broderii aurii sau cor­sete elegante se prefăceau degajați, deși gradele cu minus le amor­țea mersul tărăgănat.

Cuplurile se salutau cordial cu ac­­torii costumați similar care ie­și­se­ră la promenadă la Bulevard. Dom­nii ri­dicau zîmbind pălăriile, iar dom­ni­șoa­rele făceau reverențe bine calcula­te. „Sînteți de la consiliu ? De la Pri­mă­rie?”, abordează Anca pe ori­ci­­ne nu e îmbrăcat în veșminte de pa­ra­dă.

E președintele Consiliului Ele­vi­lor din Iași și coordonează întreaga acti­vi­tate. Cu o uniformă albastru intens pes­te o geacă de un mov or­bitor, tî­nă­ra machiată în nuanțe azu­rii ridică to­nul ferm în direcția ori­că­rui individ ca­re iese din coloană, apos­trofînd afec­tat. Împarte pliante im­primate pe hîr­tie lucioasă despre pa­radă și explic tacticos ordinea în care defilează costumele.

Țărănimea a fost mereu în umbra boierilor. De ziua Unirii Principa­te­lor, liceenii cu catrință și bundițe în­flo­rate și-au în­gro­pat capul între umeri și între gu­le­rele lucrate atent ale sumanelor gri. „Cum naiba să de­fi­lăm pe vremea asta? Cred că mai bine ne pier­deam și noi, ca Adi și ceilalți doi, du­pă simi­ge­rie”, îngînă surd un țărănuș cu un fes înscripționat „NY” pe fruntea în­gus­tă. La urmă, luîndu-și peste picior colegii costumați ca de Ha­llo­ween, erau cei „din prezent”, în hai­ne obiș­nuite.

„Am vrut să facem o pa­ralelă între prezent și trecut. În fond, ca să-ți cunoști prezentul trebuie, în primul rînd să-ți cunoști trecutul”, explică An­ca, într-un ton alert, tipizat și birocratic, citînd mot-a-mot, sloganul din pliant. Palatul Culturii a întîmpinat parada ana­cro­ni­că în ritmuri ale Pa­u­lei Abdul, U2 și Muse. Hora Unirii a fost în­lo­cui­tă de pop din anii ’90 și rock alternativ. Era prea frig oricum pentru conveniențe din astea.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top