Din viaţa unui cioclu fără frontiere

1001 de chipuri Niciun comentariu la Din viaţa unui cioclu fără frontiere 85

Nelu are trei copii. Niciunul nu-i mai mare de 5 ani. Toţi trei se zgîiesc şi se strîmbă la noi de la fereastră. În curte te împedici de un camion de plas­­tic de jucărie, de o minge şi de o că­ru­ţă artizanală, de genul celor pe ca­re le mai vezi la terasele restaurantelor rus­tice. Undeva într-un colţ se plic­ti­seş­te un grătar stins. În mijloc e o ma­să mare, la care vara se întind cine zgo­mo­toase. Ar fi o curte nor­ma­lă, a unei familii care nu duce lip­să de ni­mic, de la ţară. Asta dacă faci abs­trac­ţie de ze­ci­le de coşciuge aranjate, sti­vu­ite, nou-nouţe, ce stau adunate, sub o strea­şi­nă. Sau de cele două dri­curi lu­cioa­se, curate, care aşteaptă lîn­gă poar­tă.

Nelu e printre cei mai căutaţi cio­clii de prin părţile Buzăului. Firma lui de pompe funebre s-a specializat în repatrierea morţilor. Adică, dacă vre­u­nul plecat la cu­les de căpşuni se pră­pă­deşte subit, pe Nelu îl sună rudele să aducă trupul neînsufleţit acasă. Ne­lu a repatriat de la muncitori pe şan­tier, lucrători în agricultură, în­gri­ji­toare de bătrîni, la cerşetori sau hoţi de portofele. In­di­fe­rent de statut sau ave­re, s-au întors toţi acasă, la fel: în dricul lui Nelu, într-un coşciug. Unul spe­cial, e drept, cu design potrivit nor­melor euro­pe­ne, din inox, bine sigilat.

Nu, nu-i foarte plăcut. Uneori îl ia sila. E şi hîrţogăraie grămadă, sînt apro­bări peste aprobări. E şi drum lung, sînt zeci de ore de condus dricul pe autostrăzi. Dormi prin mo­te­luri, mă­nînci prin benzinării. Apoi, trebuie să ai nervi de oţel, mai ales cînd tre­bu­ie să verifici dacă decedatul e în­treg în si­criul de la morgă. Uneori, ai surpriza să nu fie… Apoi, ai mereu de dat ex­pli­caţii la graniţă în legătură cu trans­portul ne­obişnuit – mafia napoletană trans­por­tă droguri deseori în ca­dav­re, sub acoperirea unor firme de pom­pe fu­ne­bre, de asta, orice astfel de transport e atent verificat. Mereu e ceva de ex­pli­cat, de dovedit cu acte, în bu­si­nes­sul trans­por­tului interna­ţio­nal de ca­da­vre. Nelu e cam sătul de toate as­tea. Dar aşa a apucat să vadă mai toa­tă Eu­ro­pa. Şi-apoi, banii nu-s de­loc de aruncat. La un singur trans­port, scoa­te şi 3.000 de euro, dintr-o lovitură.

Nelu priveşte detaşat cum copiii săi se strîmbă la noi, de la fereastră. Uneori, i-ar plăcea să facă cu totul alt­ceva. „Planul meu e să deschid un ci­mi­tir de animale”, spune deodată. „Doar că nu reuşesc să-i fac pe ăştia de la administraţie să-mi dea apro­ba­rea!”, se enervează. Are teren, plan de construcţii, totul e pregătit, zice Nelu. Şi aduce din magazie un mic coşciug, din lemn, special creat pentru pa­pa­gali. E lăcuit frumos, căptuşit pe di­nă­un­tru. Iar pe capac apare ştanţat chipul lui Hristos.

Andrei UDIȘTEANU | reporter DIGI 24

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top