Cum se țin copiii de mînă în deșert

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cum se țin copiii de mînă în deșert 26

„Eu ar trebui acum să întreb, după șa­se luni acolo, la 6.000 de kilometri de­părtare de casă, ce părere aveți voi des­pre Africa”. Mădălin Bărbuț abia s-a întors de trei săptămîni din Coasta de Fil­deș. Îi citești în ochii mici, întredes­chiși și în gesturile ușor agitate că în­că nu și-a găsit locul înapoi în țară. „În ca­pul meu lucrurile nu sînt încă așezate bi­ne, trebuie să se mai pună praful pe ex­periența asta.” În minte i se îng­ră­mă­desc amintiri despre oamenii pe care i-a cu­noscut, despre drumurile pe care le-a stră­bătut sau despre mîncarea ce i-a dat bătăi de cap încă din prima lună și ca­re l-a adus pe patul de spital. „Ăsta a fost norocul meu, să ajung să mă operez de apendicită tocmai în Africa”.

Însă după două luni de zile deja ju­ca fotbal cu copiii africani. „Îmi amin­tesc cum la început mă luau de mînă și se mirau de părul meu, diferit de al lor, creț, pe care îl vedeau zilnic.” Zîm­beș­te cînd îmi spune că un țînc l-a întrebat dacă îi poate lua un fir de păr. „Mi-a spus că va avea grijă de el”, mai adaugă Mă­dălin cu un glas vioi. Pe continentul ne­gru a ajuns ca misionar, fiind student în anul al cincilea pastoral la Ins­ti­tu­tul Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași. În fiecare lună vizita peste 20 de sate îm­preună cu încă un prieten și cu preotul ce îi însoțea, unde citeau rugăciuni în fran­ceză cu copiii sau participau la li­tur­ghii.

Plînsul, șters prin dans

„Rugile lor se rezumau la dans de ce­le mai multe ori. Mișcările făcute pe melodiile acompaniate de tamburine erau calea prin care ei ajungeau la di­vi­nitate.” Oamenii din tribul Baule, în care Mădălin și-a petrecut cele șase luni de misionariat, dansează chiar și la în­mormîntări. Tînărul de 23 de ani își amin­tește cum o bătrînă i-a spus că a­tunci cînd e tristă, dansează pentru a ui­ta de gîndurile rele. „M-a mirat cel mai mult că ei acceptă totul ca pe un dat și nu se revoltă în general împotriva lu­cru­rilor care li se întîmplă”. Pînă și moar­tea o acceptă cu seninătate, îmi la­să Mădălin de înțeles. A văzut o­da­tă cum o fetiță se stingea în ochii pă­rin­ți­lor, cu fața și burta foarte umflate, bol­navă de malarie. „Am întrebat o în­gri­jitoare de ce nu o duc la spital. Mi-a spus că nu au bani. I-am zis să nu se su­pere pe mine, da’ «la înmormîntare au bani»?” Femeia i-a dat dreptate. Fe­ti­ța s-ar fi stins dacă nu ar fi dus-o într-un final să primească îngrijiri. Însă, îmi spu­ne Mădălin, chiar dacă ar fi murit, du­pă trei-patru ore de la îngropare ar fi ui­tat-o, primii copii decedați conside­rîn­du-se a fi o pedeapsă pentru pă­rinți.

Le-a înțeles însă, după un timp, obi­ceiurile. S-a acomodat cu mîn­ca­rea tradițională, futu, „un fel de piure de ba­nane furajere fierte”. Însă de carnea de șarpe sau de muștele prăjite nu s-a a­tins. Iar pentru a nu-i jigni cu refuzul său, le arăta semnul operației de apen­dicită și îl înțelegeau. „Nu m-au întrebat «de ce?». Nu au ridicat pumnul spre cer că un străin i-a refuzat. Au acceptat pur și simplu, fără să se complice așa cum o facem noi. Ei doar trăiesc și as­ta le e de ajuns.”

 

Autor:

Ana Sipoș

Redactor Opinia studențească, student în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top