Cînd turiștii intră la apă

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cînd turiștii intră la apă 0

Cum te plimbi vara prin Cos­ti­nești, pe plaja de lîngă Obelisc, de te ia căldura de la soare sau prea mul­te grade, și vrei să te arunci în ma­rea agitată, imediat vei auzi un fluierat puternic de undeva din spa­te. E Nicu Serafim, cu ochelari de soare și trening roșu, șeful salvamarilor din Costinești de mai bine de 30 de ani.

El și tinerii pe care-i are în su­bordine au grijă ca aventu­ri­erii care iau prea multă apă să nau­fra­gieze în siguranță, pe malul mă­rii sau direct la dezintoxicare, atunci cînd e ca­zul. Lucrează de di­mi­nea­ță pînă sea­ra și cînd îți vorbește e întotdea­una cu un ochi la tine și unul în­drep­tat spre mare, pentru că „niciodată nu știi cînd te ia valul”. Stă la etaj, pe terasa barăcii salvamarilor, și se bucură de briză. E mîn­dru de faptul că-i din Constanța, lucru pe care nu-l ascunde niciodată. „Așa sîn­tem noi, constănțenii, avem pie­lea mai sănătoasă, mai bătătorită de vînt”, se laudă de față cu cei care vin să-i ceară un sfat sau să mai schimbe o vorbă.

Cînd l-am vizitat prima oară, eram însoțit de o colegă de la Iași. Nicu i-a spus atunci, fără e­zi­tare : „Păi, te muți și tu a­ici, la mare, nu? Doar n-am mai vă­zut moldovean să dea de bine și să se întoarcă”. Și glumele nu se o­presc aici. „Sînteți studenți la Litere în Iași? Atunci trebuie să știți cum se numesc fanii moldoveni ai Ste­lei. Nu știți? Sti­liști!”. Dar, pe cît de răutăcios uneori, pe atît de dedicat este meseriei. I-a organizat pe băieți astfel încît să păzească litoralul de pe mal, de la posturile special amenajate, dar să patruleze și în largul mării, astfel intervențiile devenind mai rapide de cîte ori e semnalat vreun accident.

Ziua de muncă e sărată

Pesemne a salvat multe vieți, că nu trece o oră fără să primească o vi­zită de la vreun prieten sau cunoscut. Nicu îi așteaptă pe fiecare, fără să se miște sau să schițeze vreun gest, și îi poftește politicos la masă. Astfel, în zilele în care nu intră la apă, mai aduce cîte o sticlă de doi litri de vin roșu, de butuc, din care bea cu măsură și servește cu gene­ro­zitate pe oricine îl vizitează. Spune însă că alcoolul e principalul motiv pentru care apar accidente. „A­șa fac tinerii, se îmbată, devin co­coși și apoi se duc în apă. Noi intervenim cît putem de repede, dar uneori e prea tîrziu”, povestește Se­ra­fim. Ni­­ciodată nu te lasă să pleci fără „sfa­tul salvamarului”, în­dem­nîn­du-te ferm: „Dacă bei, stai pe uscat!”.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top