Cînd au îmbătrînit salcîmii

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cînd au îmbătrînit salcîmii 0

Ei îi place germana din clasa a cin­cea, de asta a optat la facultate pen­­tru profilul Germană-Engleză. Iar semestrul ur­mă­tor va pleca cu bur­să Erasmus în Germania. Dar, pî­nă atunci, își o­cu­pă fiecare du­mi­ni­că cu o pasiune pe care foarte pu­țini tineri o mai au: e voluntar la un azil de bătrîni. Iulia e o studentă ti­midă care n-avea prea mulți prie­teni în liceu. „Eu de la școală mer­geam la bibliotecă, a­poi dor­meam și a doua zi făceam a­ce­­lași lucru”, îmi spune, de parcă ar fi cel mai firesc lu­­­cru din lume.

Iulia face parte din Asociația Stu­denților Creștini Ortodocși Români(ASCOR) din clasa a XII-a și de două ori a încercat să se im­pli­ce în proiecte care vizau casele de co­pii. „Îmi sînt tare dragi copiii, dar cred că nu mi-a fost dat să lu­crez pentru ei”, spune sprijinindu-și mîi­nile împreunate de bărbie.

„Ma­ma m-a avertizat că voi deveni mai în­chisă și tristă din cauza azilului. Dar nu e așa. Eu mă încarc de e­ner­gi­e la ei și cînd plec de acolo, simt o mare liniște su­fle­tea­scă” îmi măr­tu­risește cu privirea pierdută între mesele cafenelei studențești. Spune despre bătrîni că sînt foar­te co­pi­lă­roși, iar „unii sînt tare fericiți cînd ne văd, dar sînt și unii în­chiși în ei. Privesc mereu în jos, cu o­chii fixați pe ceva, se întreabă pro­babil de ce au ajuns acolo” îmi po­ves­tește ea coborînd privirea, precum cei despre care tocmai mi-a vor­bit.

 „Stau în grupulețe, ca la liceu”

Îmi spune că nu îi este frică să îmbătrînească. „Eu știu că voi a­jun­ge ca ei, e firesc. Dar nu vreau să a­jung unde sînt ei”, continuă ea. „Cînd am mers prima dată, am plîns. Îmi amintesc că o bătrînă m-a strîns de mînă și a început a plînge și ea. Sînt e­moții pe care nu le poți explica”, îmi povestește tînăra cu tremur în glas. Crede că oamenii pe care îi întîlnește acolo sînt fas­ci­nanți. „Am cunoscut o bătrînă care a ve­nit acolo doar pentru a-și face o pri­etenă de suflet. Însă a rămas foar­­te dezamăgită cînd a văzut că oa­me­nii nu sînt uniți, stau grupați. Știi, ei for­mează gru­pu­lețe, exact ca în li­ceu”. Cel mai emo­ționant caz pe ca­­re și-l amin­te­ște este cel al unei bă­trî­ne care a întrebat-o odată dacă au în­florit salcîmii. „Eu tocmai ce mi­ro­si­sem o floare de salcîm înainte să vin. I-am promis că îi voi aduce una cînd mă întorc. S-a bucurat așa tare”.

Iuliei îi place să facă oamenii fericiți. Se întreabă dacă cineva va face același lucru pentru ea cînd va fi bătrînă. Dacă îi va aduce o floare de salcîm.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top