Cerceii lui Eminescu

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cerceii lui Eminescu 6

Pe strada Stefan cel Mare si Sfint din Chisinau, la doi pasi de Primarie, se intinde un tirgusor de obiecte facute manual. Cu toate ca lucrurile hand-made au capatat popularitate doar de ceva timp, aici tarabele cu nimicuri atractive se intind de ani buni.

Domnul care poarta aceeasi palarie, fie ca e vara sau iarna, iti ticluieste un portret in creion cit ai zice “fotogenic”. Tocurile domnisoarelor pretentioase se plimba energic printre rinduri in cautarea unor bijuterii cu care sa-si uimeasca iubitii. La fiecare masa  intilnesti cite un vorbitor de engleza care incearca sa afle de la vinzatorii mirati ce semnificatie are culoarea rosie in cultura poporului roman.

Cea mai tinara dintre toti negustorii e Margarita. Iti dai seama din prima ca e noua si ca nu are experienta atragerii clientilor: isi pleaca privirea sfioasa cind cineva o intreaba cit costa cerceii, de parca nu prea ar vrea sa ia bani pe ei. Cu toate astea, la taraba ei e mare imbulzeala. Clientii isi dau coate pentru a ajunge la masuta cu cercei, amplasata deloc strategic sub peretii teatrului Mihai Eminescu.

Un oras agatat de ureche

De la un capat al altul al tarabei acoperite cu o catifea veche si roasa se intind cele mai frumoase perechi de cercei pe care poti sa le vezi in tot tirgusorul. De dimensiuni foarte mici, dar realizate cu o acuratete specifica masinilor automate. Are de toate, aranjate cu grija in trei compartimente. In primul rind te ademenesc felii de lamiie si portocala, romanite si buchete de trandafiri, conuri de inghetata, gindacei, stele, mere, pere: toate in miniatura. Un pic mai sus, cu vreo zece lei moldovenesti mai scumpi sunt cerceii cu model: cuburi si sfere sau discuri albastre pictate cu floricele galbene. Cele mai originale de aici sint cuburile negre cu amprenta fosforescenta a unui deget pe ele.

Trei perechi pe zi

Cele mai apreciate perechi de cercei sint cele pe care sint pictate peisaje. Oite albe pe fundal negru si invers, pisici stilizate si peisaje de iarna sau aglomeratii urbane. “Le fac din pasta FIMO”, spune vinzatoarea, vazindu-ma interesata. Are 20 de ani si e studenta la Psihologie. Picteaza cercei impreuna cu sora ei de vreo doi ani, dar abia nu demult si-a dat seama ca poate sa cistige si bani din asta. “La inceput faceam doar pentru prietene, ca nici timp nu aveam. Acum ma ajuta si sora mea, picteaza si cite trei perechi pe zi, cred ca e efectul secundar al sarcinii ei”, ride Margarita.

Cu 50 de lei, m-am facut de doua ori mai frumoasa. Ma duc la domnul cu palarie sa-mi mai faca un portret, sa vad cum imi sta cu ei, ca n-am oglinda la mine.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top