Alba-neagra pe asfalt

1001 de chipuri Niciun comentariu la Alba-neagra pe asfalt 0

Lumea curselor ilegale de ma­șini e cu circuit închis. Nu-i de a­juns doar să ai o mașină puternică, tre­buie să-ți cunoști oponenții. Cei ca­re practică acest gen de curse sînt prieteni, măcar pe timp de noapte, atunci cînd gașca se adună pentru o tură.

„Și cine ziceai că te-a trimis la mine?…Aha…Și ce vrei să știi?”, mă întreabă Ionuț de pe scaun, în timp ce continuă să-și vadă de-ale lui în încăperea ceva mai mică decît un habitaclu de limuzină.

Cînd aude că mă interesează fe­nomenul curselor ilegale de mașini din Iași se întoarce ușor contrariat spre mine și-mi zice că despre așa ce­va n-o să-mi vorbească niciodată. Dacă ar ști că există, ar fi îm­po­triva lor. „Eu încerc să le opresc, să organizez competiții legale, pro­iecte de prevenție rutieră și tu ce faci? Dacă scrii despre asta, studen­ții care o să citească or să vrea și ei să facă și vor face numai tîm­pe­nii”, își începe pledoaria.

Îl întreb din reflex unde și cînd se fac de regulă întîlnirile fulger. Pe fața lui se citește surprinderea că m-aș aștepta să-mi dea astfel de in­formații. „Nu știu și chiar dacă aș ști, chiar dacă s-ar întîmpla, tot nu ți-aș spune… Chestia asta e cum vezi prin filme. Nu-i anunțată pe Internet cu zile înainte. Ai chef, dai un telefon, se adună lumea, se face cursa și-ai plecat”. Ideea pe care Ionuț o susține, dacă ar fi adevărat că pe străzile Iașului sînt astfel de e­venimente, e aceea că cei care iau par­te sînt șoferi buni, responsabili, „pe treaba lor”. Tot el sugerează că în gașcă sînt oameni dacă nu bo­gați, măcar cu suficientă influență: „probabil poliția știe de asta tot ce trebuie, dar sînt și…implicați.”

Vitejii cu volanul strîmb

„Dar accidentele de care se tot vor­bește nu sînt din cauza curselor i­legale. O singură dată s-a în­tîm­plat un accident la o cursă și doar pen­tru că cineva a întins coarda mai mult decît trebuia”. Și nici a­tunci evenimentul nu a fost asociat de către Poliție sau de către pre­să cu o cursă organizată, pentru că nu au fost probe.

Problema lui e legată de cei care „se cred viteji în trafic cînd ei nici să țină volanul drept sau să ți­nă banda nu sînt în stare”. Adică de ti­nerii de bani gata, teribiliști, ma­jo­ritatea proaspăt posesori de permis, care nu se gîndesc la posibi­lele consecințe ale nesăbuinței lor, pu­nînd viața celor din jur în pericol… Și-apoi se adună seara la Casa Studenților în parcare și zic „ma­mă! Ce i-am dat-o lu ăla…l-am prins la semafor și varză l-am făcut!”. „Dar daca-i chem la competiție și-i pun să facă traseul, ies în decor, în­cep să le sară piese din mașină”, com­pletează Ionuț pe un ton un pic înflăcărat.

De ceva timp în magazinul lui Ionuț își făcuse apariția un client cu o problemă de rezolvat. A­sis­tînd la discuție în timp ce Ionuț meș­terea de zor la un cablu, pi­cu­rîn­du-și din greșeală sacîz încins pe deget, la un moment dat intervine: „în ultima vreme chiar nu s-au mai făcut curse. S-au mai făcut? Nu s-au mai făcut deloc! Vino la vară, acu nu vezi ce-i afară? Cine fa­ce acum așa ceva? Doar cei in­con­știenți”. Iar Ionuț îi încheie gîn­dul cu o vorbă „de-a lor”: „ne dăm cînd asfaltul e negru și preferăm să o facem legal!”.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top