Un vis frînt la paralele

Scor la pauză Niciun comentariu la Un vis frînt la paralele 10
Un vis frînt la paralele

Mereu ne-am mîndrit cu per­for­manțele noastre din lumea spor­tului. Străinii au auzit de România datorită unor oameni care au făcut performanță, precum Hagi sau Nadia Comăneci, Ilie Năstase sau Ivan Patzaichin. Dacă rezultatele din fotbal nu au fost me­reu extraordinare, pînă la Simona Halep performanțele din tenis au cam lipsit, iar canotajul ro­mânesc e cam pe linia de plutire, gimnastica însă ne-a obiș­nu­it cu medalii la fiecare olimpiadă sau competiție. Drept dovadă că Ro­mâ­nia a fost medaliată în intrece­rea feminină pe echipe la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, din 1976 și pînă în prezent.

Cu toate acestea modul în ca­re a arătat echipa de fete la cali­fi­că­ri­le de la Campionatul Mondial din Glasgow, Irlanda, este unul cît se poate de dezamăgitor. Dacă vi­neri, 23 octombrie, echipa se afla pe lo­cul al optulea, în cea de-a doua par­te a competiției aceasta a fost de­pășită de China și apoi și de alte țări.

Astfel, fetele noastre nu s-au ca­lificat direct la Olimpiadă, re­zul­tatul uimind și stîrnind nume­­roa­se reacții în presa străină. E drept că ne-am prezentat la com­pe­tiție cu numeroase goluri în e­chi­pă, cu cinci gimnaste în loc de șase posibile, dar și fără Anamaria Oco­lisan, Andreea Munteanu și Cătălina Ponor care sînt accidentate. Chiar și așa prestația slabă și nesigură nu se explică.

Este posibil însă ca acest rezultat să fie un duș rece pentru Federația Română de Gimnastică. Deja au început să circule scrisori deschise, Comitetul Olimpic și Sportiv Român solicită o serie de măsuri, Forul Olimpic recoman­dă cooptarea lui Nicolae Forminte, fost coordonator al lotului olimpic. Se cere aducerea de psihologi, medici, preparatori fizici, nutri­țio­niști, oameni care lipseau pînă acum din colectivul tehnic, deși era normal ca ei să existe, iar brusc bani pot fi găsiți pentru toate aces­te schimbări.

În ciuda rezultatului dezastruos, șanse de a ajunge la Jocu­ri­le Olimpice încă există. La reca­li­fi­că­rile de la Rio din 2016, unde vor par­ticipa șapte echipe este ne­vo­ie să fim în primele patru. Iar pres­ta­ția de joi a Larisei Iordache de la individual, unde a obținut medalia de bronz, este una încurajatoare. Ne arată că zarurile nu au fost încă aruncate.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top