Un vechi prieten

Scor la pauză Niciun comentariu la Un vechi prieten 1

Demult n-a mai vuit așa Emil Alexandrescu, chiar dacă ni­cio­da­­tă n-a stat dezbrăcat la meciu­ri­le Politehnicii din Iași. Oamenii se a­dunau, își mestecau porția de se­min­țe și apoi se retrăgeau spre ca­se cu seninătatea celor care au făcut o plimbare pe Copou.

Iașul n-a rupt niciodată gura tîrgului cînd a fost vor­ba de fotbal. Și cînd Po­li­teh­ni­ca a retrogradat, deși mulți și-au of­tat supărările, au bătut același drum pe sub teii evocați de Eminescu pî­nă pe scaunele tari de plastic ale arenei din vîrful Copoului. Pînă și cînd era pe ultimele locuri din cam­p­­i­onat, cu șanse mici să mai ră­mînă în primul eșalon, la Iași tot ve­ne­au 10.000 de fani pe stadioane, cu fularele la gît, ca niște eșarfe de lux.

Timpul i-a învățat pe ieșeni să-i iubească pe băieții în alb-albastru, fie că se cheamă FC, FCM, CSMS sau oricare altă abreviere. La tribu­ne, pe locurile celor cu abonamen­te, oamenii se cunosc unii pe alții, își țin scaunele preferate, își cum­pă­ră unor altora semințe și le dau su­marul în propoziții scurte și ra­pi­de întîrziaților. Este un sentiment de familie în rîndul suporte­ri­lor ieșeni pe care rar îl mai în­tîl­neș­ti în țară. N-aș vrea să-i compar cu fanii lui Liverpool, dar în Ia­și nu se înjură patronii, ju­că­to­rii, antrenorii, nu se scandează îm­po­tri­va conducerii fotbalului din Ro­mânia și nici nu se intră pe te­ren cum avem „onoarea” de a vedea din ce în ce mai des pe arenele din ța­ră. Da, e adevărat, suporterii ieșeni nu sînt o galerie. Singura coregrafie pe care o au e huiduirea portarului cînd trage de timp și valurile, cînd e­chi­pa lor conduce.

Dar pe scaunele acestea po­no­si­te se adună tot soiul de oameni. Stu­denți care-și aruncă grijile a­ca­să, bătrîni care-și strîng pasiunile a­proa­pe de suflet copii și femei ca­re rămîn după meci la o promena­dă prin parcurile Copoului. Ligii 1 i-a lipsit Iașul. Sîntem acel strop de normalitate în circul prin care se scaldă acum sportul ro­mâ­nesc și da, fără modestie, ne mîn­drim cu asta.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top