Un epilog timpuriu

Scor la pauză Niciun comentariu la Un epilog timpuriu 2

Lumea fotbalului – de la presa spor­tivă pînă la brancardierii e­chi­pe­lor medicale ale cluburilor – atît de bogată în acordarea unor su­per­la­tive, are nevoie să învețe și puțină dip­lomație. Admit că nu am prins mul­te dintre evenimentele care au fă­cut deliciul și istoria sportului min­gii rotunde, însă în cele despre ca­re îmi aduc aminte nu am văzut (și nici nu am auzit sau citit) mai mul­tă ură nejustificată direcționată îm­potriva unei singure echipe, cum s-a întîmplat săptămîna trecută.

Barcelona a fost ca un boxer că­­zut la pămînt și aruncat sus­ți­nă­to­ru­lui adversarilor pentru a fi călcat în pi­ci­oare și lovit cu scaune. Cu toții, de la jurnaliști respectați, la ziare de scan­dal, patroni de cluburi, jucători și to­­­ți cei afiliați lumii sportive, au ș­te­rs pe jos cu catalanii. Dacă cele mai cu­­­min­ți ziare titrau despre „moartea și des­ființarea Barcelonei”, alte texte de opinie sau declarații cuprindeau o se­rie de injurii exaltate pe care nu-mi permit să le reproduc. Exact ca un copil mic care aruncă cu pietre du­pă mașini și urlă de bucurie cînd crapă un parbriz sau pocnește o lunetă.

Nu contest rezultatul partidei, nu vreau să diminuez meritul lui Chel­sea, care a făcut două meciuri în ca­re, deși s-a apărat, a muncit teribil de mu­lt. Sînt de acord: pentru frumu­se­țea sportului, Barcelona a fost în­­frîn­­tă pe drept. Mă uit însă în no­men­­­clatorul profesiei de jurnalist și în cel a bunului simț, și nu-mi dau sea­­ma cînd campaniile de călcat în picioare au primit aviz global. Au fo­st cazuri de corupție în sport, la ni­velul unor întregi campionate, cu­m ar fi celebrul Calciopoli din Italia, 2006, care nu au stîrnit atîta fu­rie direcționată cum a făcut-o în­frîn­gerea Barcelonei. Nu s-a bucurat însă nimeni atît de tare cînd Moggi, capul rețelei de blătuire, pornea în­că­tușat spre închisoare, cum au fă­cu­t-o cînd Messi a ieșit de pe gazon pe jumătate plîngînd.

Și pentru un sport care trăiește din pasiunea coborîtă din tribune la fi­rul ierbii, mă întreb mereu de ce vor alții să îl strice cu fel și fel de in­terese. Fotbalul viu va fi mereu cel al suporterilor. Lăsați-ne să ne bu­cu­răm de el!

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top