Premiere, nu blaturi!

Scor la pauză Niciun comentariu la Premiere, nu blaturi! 0

Gigi Becali este închis, Steaua e aproape de o eliminare din Europa și poate chiar și de retrogradare, Ra­pidul pare că și-a găsit în sfîrșit cum­pă­rător. Dar alta este problema care ar trebui să macine acum fotbalul românesc. Sentința primită de latifun­diarul stelist legitimează una din­tre cele mai controversate practici din lumea fotbalului european: premie­rea.

Pe scurt, dacă tu ai nevoie ca una dintre rivalele tale să nu cîștige, te duci și promiți prime în bani adversarilor lor direcți. Unu la mî­nă, pentru a fi sigur că aceștia nu pri­­mesc la rîndul lor vreo atenție de la rivalii tăi ca să ridice piciorul de pe pedala de accelarație și doi la mî­nă, pentru a fi sigur că aceștia vor mîn­ca pămîntul în meciul direct

Aceasta este o dezbatere care tre­buia să se nască în sport. O dezba­te­re despre fair-play, despre apă­ra­rea corectă a șanselor și, pînă la ur­mă și pentru capul de acuzare adus lui Be­cali, despre corupție. În loc să se în­tîm­ple însă așa ceva, o instanță su­premă de judecată a dat un verdict final și irevocabil, creînd practic un precedent. Oficial, premierea a fost penalizată în România ca act de co­rupție. Fără a-l deplînge pe Be­ca­li sau soarta acestuia, el fiind de­ja condamnat cu executare, trebuie să re­mar­căm ironia situației. În sala de tri­bunal, într-un moment de luci­ditate (sau de prea multă abstinență mediatică) limba lui Becali s-a dezle­gat și a început să verse niscaiva în­țe­le­geri pe care le-a făcut în perioa­dele „ce­nușii” din punct de vedere legislativ și sportiv ale Diviziei A. A­tît el cît și „Nașul” Pădureanu.

Și atunci, din perspectiva unui su­porter, fără a emite nici o pretenție, îmi permit o întrebare. Dacă există bla­­­­­turi fotbalistice despre care vor­besc mahării sportului la un șpriț, la un hotel de cinci stele, rîzînd pînă cra­pă și scaunele sub ei, de ce să nu exis­te și metoda aceasta, legiferată, de a-și pune unul altuia piedici? Ar fi un sistem natural de anti-blat. Fă­cut ca la carte. A, în cazuri ca acestea s-ar putea șmecheri cluburile mici și să își facă din asta un obicei: „dom­nilor, sîntem obosiți, oricum sîntem retro­gradați, băgăm tineretul dacă nu ne lă­sați și nouă de-un mic și-o be­re”. Dar mai simplu ar fi de dove­dit și pe­dep­sit acest șantaj decît aface­ri­le la mica înțelegere peste care se așază anii fără să le afle cineva de­desubturile.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top