Lăsați-vă cifrele acasă

Scor la pauză Niciun comentariu la Lăsați-vă cifrele acasă 2

În sport, în general și particula­ri­zînd pe fotbal, se fac prea multe a­nalize. Cum arată echipa națională de acum față de cea din urmă cu 15 ani, cîte șuturi pe poartă dau ataca­n­ții Stelei față de cei de la Rapid sau cî­te baloane se pierd în prima tre­i­me din al doilea sfert al jumătății proprii de teren de către fundașii centrali.

Peste noapte, analiza n-a devenit doar specie publicistică ci s-a transformat și într-un reper de bază pentru ma­jo­­ritatea echipelor din lume, nu doar în țara noastră. Dacă Gigel, mijlocaș de bază la Avîntul Vălenii de Sus, a avut un procentaj de 65% de pase re­­ușite față de media sa de 84%, atunci are o problemă și trebuie căutat în­lo­cuitor.

Și nici săptămîna aceasta nu s-au schimbat lucrurile. Echipele noastre au trecut printr-o altă serie de pum­ni în Europa League, de unde doar Vas­­luiul s-a întors cu dinții la locul lor. Dacă ei au remizat cu Lazio, Stea­­ua a luat bătaie cu 2-1 de la Shal­ke 04 și Rapid a încasat trei go­luri de la Maccabi Tel Aviv, marcînd doar unul. Și au început statisticienii: „de­­și jocul Stelei dă speranțe, cifrele a­ra­tă că echipa suferă”, „Vasluiul a cîș­ti­gat un punct important, dar cifrele a­rată că dacă va juca așa și mai de­par­te, va pierde curînd” și lista presu­­pozițiilor este, din păcate, mult mai lungă.

Cineva ar trebui să le mai a­min­tească acestor domni că fotbalul se joa­că pe goluri. Dacă o echipă în­sc­ri­e cîte un gol pe meci din 50 de șu­tu­­ri nu înseamnă că nu e eficientă din moment ce pleacă învingătoare. Iar dacă aceeași echipă are doar cinci centrări pe meci, nu înseamna că atacanții pe care îi are nu sînt „de careu”, ci că pot da goluri și din situații „unu contra unu” cu portarul. Ci­frele sînt o parte foarte importan­tă din analiza prestației unei echipe de ca­re an­tre­no­rii trebuie să țină cont, dar nu pe ca­re să se bazeze sută la su­tă.

Domnii mei, dacă nu știți că fot­­balul începe din suflet, se ridică la creier și coboară apoi la picioare a­tun­ci degeaba faceți meseria asta. Nu de alta, dar dacă previziunile voastre ar fi bune, primii care v-ar angaja ar fi cei de la casele de pariuri.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top