Fotbalul în nuanțe de gri

Scor la pauză Niciun comentariu la Fotbalul în nuanțe de gri 8

Cum arată fotbalistul cînd aș­teap­tă, în șir în indian cu restul co­le­gi­­lor săi, imnul sau startul meciului? Îl vedem cu pieptul ieșit în afară și cu o privire la fel de înțepătoare, ca de gladiator, de parcă nimic nu îl poate atinge. Chiar dacă lupta gla­di­a­­to­ri­lor se poartă pe un teren de fot­bal și cu o minge plină de aer, iar să­biile stau bine ascunse în teci, există o par­te din public care distruge fair-play-ul acestui duel de pe gazon.

O serie de jucători africani au declarat pentru mai multe publicații că se gîndesc să formeze un boicot împotriva organizării Campionatu­lui Mondial din 2018 în Rusia. Problema pe care ei o acuză este reprezentată de scandările rasiste repetate ale suporterilor echipelor din club din această țară, existînd si­tuații recente în care sportivii de cu­loare fiind numiți „maimuțe” sau „mîn­cători de banane”. De altfel, un astfel de caz s-a petrecut recent în timpul meciului dintre Manchester United și CSKA Moscova, UEFA luînd deja măsuri împotriva com­por­tamentului fanilor ruși.

Jucătorul diavolilor roșii, Man­ches­ter United, Yaya Toure, este u­nul dintre primii care a ridicat aceas­tă problemă, însă ideea sa a fost res­pinsă repede de nume grele din sport, precum Jose Mourinho sau Ar­sene Wenger. Aceștia cred că ar fi exagerată o astfel de reacție, că un boicot nu este cea mai bună soluție pentru a combate rasismul din fot­bal, Mourinho sesizînd că „greșelile a cîtorva sute nu ar trebui să afecteze miliarde”. Pînă și noi, în România, avem astfel de probleme. Dincolo de rivalitate, echipele de fotbal de la noi au dus la extrem rasismul, iar recent clubul Dinamo a fost sancționat pentru scandările suporterilor săi în timpul meciului cu Astra Giurgiu.

Însă fie că vrem, fie că nu, ra­sismul încă se ține scai de sportul rege, precum o tumoare care nu poa­te extirpată decît prin multe operații dureroase. Întreruperea sau chiar o­pri­rea unui campionat mon­dial pare a fi o soluție extremă, dar se poate în­țelege de unde a pornit și reacția disperată a lui Toure. Indiferent de ce decizie se va lua, faptul că doar s-a pomenit despre așa ceva măcar a atras cîteva priviri către tumoarea ce supra­viețuiește pe spatele fotbalului.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top