Exodul nostru

Scor la pauză Niciun comentariu la Exodul nostru 0

În ultimul număr din Dilema Ve­che, Gabriel Giurgiu ne spune po­vestea lui Bri. O fetiță de opt ani ca­re patinează deja de patru pe un pa­tinoar aproape dezafectat și fără a­viz de funcționare din 2010. Po­ves­tea ei nu e un patetism, o exa­ge­rare sau vreo feerie a reporterului. Nu e nici o poveste fericită, vreo ver­siu­ne autohtonă a Cenușăresei. Oricît iu­bește sportul ăsta, Bri nu va ajunge să facă performanță. Cum să poți con­cura cu puștii care practică sport de performanță de dina­inte să învețe să so­cotească, în complexe care au atî­tea facilități încît îți vine să nu mai pleci acasă, cu an­trenori multipli cam­pioni mondiali?

Iar ea e doar un exponent al u­nei lungi serii de generații de spor­tivi români care se antrenează unde pot, cînd pot, mînate din spate de iubi­rea aceasta de sport și de un patrio­tism de neînțeles, fie pe banii părin­ți­lor, fie pe cei ai străinilor cu ini­ma ma­re sau cu buzunarele adînci. Iar lui Bri, dar și puștilor de vîrsta ei, vom ajunge în curînd să le cerem re­zulta­te. Să ne mîniem cînd vedem că trec campio­natele și cupele pe lîngă noi, că stat­ul îi premiază „prea mult” pentru ace­le cîteva performanțe răz­lețe. Că mai degrabă din banii aceia plă­tim sa­la­rii și pensii. Vom discuta în­­de­lung, vom chema experți care să ne spu­nă ce puteam face cu banii a­ce­ia, apoi vor veni marii sportivi și le vor lua copiilor apărarea. Vor spune că ei ne duc numele țării mai de­par­te, că ei sînt fața pozitivă a acestei lumi as­cunse în sînul Carpaților.

Iar în timpul discuțiilor, acu­ze­lor și dramelor televizate, copiii se vor întoarce în aceleași săli obosite, pline de igrasie, insalubre, nedota­te, dar în care stau mai mult decît a­casă. Vor purta doar echipamentele pe care au bani să și le cumpere și vor învăța să practice sporturi după u­reche. După înregistrările de pe You­tube ale campionilor și după cum simt ei că ar trebui să îi poarte pi­cioarele. O să-și plîngă în pumni, o să cadă și o să se ridice din nou. A­colo vor învăța să se roage, să în­jure, să iubească și să urască cum pu­țini dintre noi o vom face vreodată.

Dar nu de milă au nevoie puștii care-și pierd copilăria pe patinele bu­nicilor, alergînd după o minge sau bătînd din ușă-n ușă pentru o sponso­rizare ca să meargă la concursuri. Au nevoie de oameni care să-i înțe­lea­gă și să-i sprijine. De un Guvern capabil să scoată capul din mocirla poli­tică și să-i asculte. Au nevoie ca fe­ti­țele ca Bri să nu renunțe niciodată.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top