Populația dominantă a Internetului

Primul răcnet Niciun comentariu la Populația dominantă a Internetului 14

Traficul de pe Internet a devenit un in­stru­ment și mai mincinos decît era deja. Asta deoarece o companie de securitate informațională, In­cap­su­la, a publicat săptămîna trecută un studiu din care rezultă că peste jumătate dintre vizitatorii u­nui site, 61.5%, este generat de fapt de că­tre boți (aplicații automate), cu 21% mai mult decît anul trecut. Deși mulți dintre aceștia sînt dă­u­nă­­tori în sensul că singurul lor scop este de a fu­ra informații bancare, de a publica tot felul de re­clame țipătoare care-s de fapt niște țepe sau, de pur și simplu a spama, compania de secu­ri­ta­te este bucuroasă.

Asta deoarece, cea mai mare parte a creș­te­rii au avut-o „boții buni” care sînt folosiți în pre­pon­derență de către motoarele de căutare care sapă prin site-uri ca să le poată indexa con­ți­nu­tul. Alți astfel de boți sînt folosiți și de către compa­ni­ile cu rol analitic, care au misiunea de a oferi un feedback despre cum se comportă un anumit site în mediul online. De asemenea, această creștere, spun cei de la Incapsula este datorată faptului că evo­lu­ția serviciilor de pe Internet a dat naștere mai mul­tor tipi de boți cu tot felul de funcții, dar și din cauza că cei care se plimbau deja pe Internet și-au mărit eficiența.

Îmbucurător mai este și faptul că s-au mic­șo­rat numărul de aplicații automate care aveau ro­lul de a face spam cu vreo 3%, iar aici trebuie să-i mul­țu­mim lui Google pentru update-urile sale din ulti­mele luni. Totodată, au scăzut cu 10% și bo­ții care se ocupă de hacking ca de exemplu cei care infec­tează internauții cu tot felul de key­lo­ggers (apli­ca­ție prin care îți este înregistrat tot ce scrii la tas­ta­tură) sau viruși de tip Trojan. Însă, printre cei 30% dintre boți care nu-s chiar inofensivi, au a­pă­rut mai nou cîțiva foarte avansați, care imită a­proape în to­talitate servicii legitime pe Internet, cu scopul de a păcăli măsurile de securitate și de realiza mai apoi un atac cibernetic pe un anumit site.

Este amuzant cum peste jumătate din tot tra­ficul de pe Internet este generat în mod arti­fi­cial. Și dacă e să ne mai uităm o dată pe date și să ve­dem că față de 2012 accesările false au crescut cu 21%, atunci e ușor de concluzionat că în vreo 4-5 ani Internetul va aparține boților.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top