Online, la un gînd distanță

Primul răcnet Niciun comentariu la Online, la un gînd distanță 3
Online, la un gînd distanță

Dispozitivele pe care nu cu mult timp în ur­mă le vedeam doar în filmele SF ca „Star Trek” ori în anime-uri precum „Ghost in the Shell” au început să prindă zilnic viață în lu­mea noastră. Cel mai recent exemplu este o in­venție dezvoltată de către DARPA („De­fen­ce Advanced Research Projects Agency” – Agenția de Cercetare a Proiectelor Avansate de Apărare). Aceștia au anunțat marțea tre­cu­tă că au pornit dezvoltarea unui implant pentru creierul uman care ne va permite să ve­ri­ficăm notificările de pe Facebook și să trecem de următorul nivel la Candy Crush doar cu ajutorul gîndurilor.

BMI („brain-machine interface”) func­țio­nea­ză traducînd semnalele neurologice în co­dul digital folosit de către calculatoare. Deși există deja un dispozitiv similar, acesta este oarecum limitat deoarece folosește un număr limitat de canale. Astfel, managerul proiectului Phillip Alvelda a spus despre modul în care comunică creierul uman cu sistemul ac­tu­al că e ca și cum „două supercomputere ar vorbi între ele folosind un modem foarte vechi” și că acum de fapt se lucrează la un canal care să mărească viteza de comunicare.

Pentagonul, cei care dețin DARPA, vor susține miercurea viitoare o conferință în care vor explica modul în care BMI va contribui la dezvoltarea în alte proiecte precum cele bazate pe neuro-știință, biologie sin­te­ti­că, fotonică, ingineria sintetică, ori testarea cli­nică. Americanii se ambiționează ca a­ceas­tă dezvoltare să nu rămînă închisă în laboratoarele de cercetare, ci vor să-i găsească mai multe moduri în care se poate folosi practic.

Cel mai evident domeniu care va avea de cîștigat este cel al medicinei. Asta deoarece se prevede că BMI va putea conecta în jur de un milion de neuroni individuali, ceea ce va permite oamenilor cu deficiențe de auz și de vedere să se „conecteze” mai bine cu dispozi­ti­vele de asistență. Un tratament asemănător îl vor primi și persoanele cărora le lipsește o mînă sau un picior, BMI îmbunătățind drastic reacțiile și capabilitățile protezelor.

Totuși, chiar dacă viitorul sună pro­mi­ță­tor trebuie să privim și invenţia şi cu un strop de scepticism, întrucît este dezvoltat de către Pen­ta­gon, care are mai degrabă o istorie în avansul militar decît în cel civil. Iar BMI sună perfect pentru bazele unui sistem de interogare perfect.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top