Șoferii Uber îți cer bacșișul

Primul răcnet Niciun comentariu la Șoferii Uber îți cer bacșișul 22
Șoferii Uber își cer bacșișul

Timp de vreo cîteva luni, cei de la Uber s-au certat cu proprii șoferi și au fost la un pas de a fi dați în judecată, riscînd să intre în belele și mai mari. Mărul discordiei e faptul că șoferii nu sînt considerați angajați, ci doar niște contractori independeți, rămînînd astfel fără o mare parte din beneficii, cum ar fi asigurarea de să­nă­tate. Protestele au fost pornite de către șo­fe­rii din statele California respective Massa­chu­setts și s-au extins și în alte orașe, pînă ce săp­tă­mîna trecută părțile au ajuns la un acord comun.

Uber a scăpat ușor, iar șoferii vor fi con­si­de­rați în continuare niște parteneri, aceștia din urmă reușind să cîștige dreptul de a for­ma o „Asociație a Șoferilor”, precum și mai multă transparență din partea companiei în ce pri­vesc pretextele pentru care li s-ar putea retrage li­cen­ța de șofer Uber. Acum, dacă firma ame­ri­ca­nă ar fi intrat în proces și ar fi pierdut, ar fi tre­buit mai apoi să-și refacă total modelul de bu­siness și să includă lucruri precum un salar mi­nim, dar și o plată pentru securitatea so­cia­lă a șoferilor.

Un alt motiv pentru care șoferii sînt supă­rați este că anul trecut, acestora li s-a micșorat în repetate rînduri sporul pe care-l primeau la un nu­măr fix de curse realizate și că trebuie să aibă grijă singuri de „sănătatea” mașinii, mic­șo­rîndu-le astfel profitul. De asemenea, șo­fe­rii nu sînt de acord cu modul în care companie pri­vește bacșișul, Uber vrînd să pară un cava­ler în armură albă, și accentuînd faptul „că nu e nevoie să plătești bacșiș”.

Așa că, cei din ur­mă au ajuns la un compromis și au promis că pe a­plicația mobilă vor include și o opțiune de a o­feri bacșiș, care ar intra în totalitate în bu­zu­na­rele șoferilor. Cri­ti­cii spun că astfel, Uber a fă­cut primul pas în a înțelege că deși bacșișul este o relicvă a trecutului, el reprezintă o reali­tate a zilelor noastre – anume că cei care lu­crea­ză în industria ser­viciilor sînt plătiți mizerabil.

În ciuda consensului, șoferii încă nu sînt mulțumiți și spun că-și doreau mai mult de la firma a cărei valoare este estimată la 62.5 mili­ar­de de dolari. De asemenea, este de văzut dacă Uber își va onora promisiunile. Însă, chiar dacă n-au obținut tot ce și-au dorit, odată ce au dovedit că corporația este vulnerabilă, cu pu­țină motivație și coordonare, șoferii vor cîș­ti­ga bătălia pe termen lung.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top