Gangster cu profil online

Primul răcnet Niciun comentariu la Gangster cu profil online 39

Grupările criminale au fost și încă sînt, pen­tru multe țări, o problemă atît la nivel local, dar și internațional, în funcție de ce reputație și relații și-au construit aceste imperii în lumea afa­cerilor necurate. Printre cele mai vaste și cu­nos­cute astfel de grupări se numără mafia ita­lia­nă, triada chineză, carteluri mexicane și Yaku­za, cel mai notoriu sindicat criminal din Ja­po­nia. Istoria acestor organizații mafiote este una destul de veche, ce ajunge pînă în secolul al XVI-lea, cînd samurii fără stăpîn (ronin) își căutau un scop pe teritoriul nipon.

Yakuza, spre deosebire de alte grupări ase­mă­nătoare, sînt ancorate în cultura japoneză și din această cauză autoritățile încă trec cu ve­de­rea unele din acțiunile lor criminale. Poate că și astfel organizația Yamaguchi-gumi au reușit în urmă cu cîte săptămîni să-și lanseze propriul site, cu logo, imn și video de prezentare a găștii. Pa­gi­na este, de asemenea, o încercare de atragere a mai multor membri, apelînd însă la un mesaj care să-i facă să pară naționaliști, umanitari și împotriva consumului de droguri. Mesajul care apare la fiecare accesare a site-ului este urmă­to­rul, „Banish drugs and purify the nation lea­gue” (refuză drogurile și purifică națiunea). Pentru a spori și mai mult imaginea, gruparea a postat și un clip video cu un pelerinaj, peste care este pus un cîntec tradițional și versuri ce elogiază „Nin­kyo”, o formă de idealism masculin ce luptă pen­tru cei necăjiți.

Site-ul seamănă foarte mult cu încercările for­țelor militare americane de a recruta noi cadeți prin anii ’80, ’90 cînd se apela la virtuți precum vitejie, ordine sau bătălia pentru libertate. Doar că în loc să apară ca o reclamă TV, Yamaguchi-gumi încearcă prin intermediul Internetului să-și schimbe imaginea de „forță antisocială”, du­pă cum a fost denumită de poliție. În jocuri video, filme, muzică sau manga (benzi desenate japo­ne­ze) grupările Yakuza sînt prezentate, însă, fie ca tabără neutră ce se afiliză oricui, fie ca ina­mici, dar în așa fel încît să pară cît mai grozavi. Chiar și cu o astfel de publicitate, în 2013 nu­mă­rul membrilor din grupările Yakuza a scăzut, pentru prima dată, sub 60 000.

Aceasta nu este prima încercare a mafiei ja­poneze să atragă, prin metode neconvenționale, noi „ronini” în rîndurile lor. Tot Yamaguchi-gumi a publicat în 2012 o revistă cu pagini ce includeau poezii, sfaturi de pescuit date de gang­sterii seniori și un „editorial” cu un mesaj din partea șefului.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top