Albinele robotice, noile ajutoare de pe navele spațiale

Primul răcnet Niciun comentariu la Albinele robotice, noile ajutoare de pe navele spațiale 33
Albinele robotice, noile ajutoare de pe navele spațiale

În luna aprilie a acestui an, două mașinării robotice construite de Centrul de Cercetare Ames de la NASA vor zbura alături de astronauți în jurul Stației Spațiale Internațioanel (ISS). Mai exact, acestea sînt niște albine robotice create în așa fel încît să îndeplinească anumite funcții care să îi ajute pe oamenii de știință la îndeplinirea sarcinilor de lucru. Făcute după un model special, roboții poartă denumirea de Astrobees (albinele astronaute) și nu măsoară mai mult de 30 de centimetri, așa că pot fi ținute cu ușurință în mînă.

Deși nu are o mărime foarte mare, mașinăria te-ar putea surprinde la cît de multe componente are și la ce funcții îndeplinește. Designul său nu este unul foarte elegant, arătînd mai degrabă ca o boxă cubică care are mai multe difuzoare și un motoraș. În schimb, ceea ce surprinde la aceste mașinării este interiorul care te poate face să nu mai ții cont de aspect atunci cînd afli ce pot face acestea. „Albinele” au trei tipuri de camere foto care sînt poziționate una lîngă cealaltă, ceea ce îi permite astronautului aflat în misiune să aibă o vizibilitate mult mai mare la ceea ce se întîmplă în jurul său. Pe lîngă asta, mașinăriile au încorporate un microfon care este și difuzor, sisteme touchscreen și semnale luminoase care nu fac altceva decît să monitorizeze echipajul și să verifice mereu condițiile de mediu din spațiul în care activează. Fiecare robot are un cerc cu o pînză care poate părea un difuzor la prima vedere, dar de fapt acela este compresorul, ventilatorul care face mașinăria să funcționeze.

În ceea ce privește modul de încărcare al albinelor robotice, acestea au pe spate un loc special creat pentru baterie. Cînd aproape se descarcă mașinăriile se deplasează singure spre sursa de încărcare din naveta spațială, fără a fi nevoie ca un astronaut să le ducă mereu acolo cînd au rămas fără baterie. Astronauții le pot controla doar dacă își doresc neapărat acest lucru pentru că ele pot fi ghidate de către alți oameni de știință și de la distanță, de pe Pământ, fără ca cel din navă să își irosească timpul.

Nu numai pentru astronauți este mult mai ușor dacă au aceste „albine” la bord, ci și pentru controlorii de zbor care pot vedea mult mai rapede condițiile de mediu din navă prin microfoanele și camerele amplasate. Totodată, ei pot face și experimente cu ajutorul roboților, prin telecomandă, chiar dacă nu se află în navă. Prin funcțiile pe care le are, Astrobee ajută la cercetare și face ca timpul de lucru al unui astronaut să fie mai scurt. De asemenea, pentru că monitorizează tot ce se întîmplă pe naveta spațială, robotul funcționează și ca un „cîine de pază” și trage un semnal de alarmă dacă ceva nu funcționează corect.

Text scris de Diana NECHITA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top