Dictionar “cuser”

Primul răcnet Niciun comentariu la Dictionar “cuser” 15

Dictionarul Explicativ al limbii romane nu este destul de cuprinzator pentru toate cuvintele pe care le folosim. Poti afla ce inseamna “exhaustiv”, “concupiscenta” sau “sternocleidomastoidian”, dar cind ai auzit ultima oara astfel de cuvinte pe strada, in statie sau la coada la cantina? Daca vrei sa intelegi si sa te faci inteles, trebuie sa stapinesti limbajul uzual, de zi cu zi.

Urban Pedia (www.123urban.ro) vine in ajutorul celor care n-au petrecut destul timp in copilarie in fata scarii cu “baietii” sau in sala de Internet in timpul unui campionat de Counter Strike. Chiar daca vrei doar sa-ti impresionezi prietenii sau ai nevoie de limbaj de intimidare pentru a fura pachetelul cu mincare si abonamentul de tramvai al pustiului de la blocul vecin, aici gasesti toate replicile de care ai nevoie.

Desi pagina este cu scop semi-umoristic, semi-informativ, modul in care a fost construita a fost serios. Majoritatea termenilor au, dupa definitia “slang” (n.r.: argotica) si una mai “stiintifica”, ce arata de unde a venit termenul sau din ce a derivat. De exemplu, “cocalar”, in argou, inseamna “taran, tigan, imbracat prost sau de prost gust”, dar a doua definitie arata ca definitia exacta a termenului este de “Rrom care aduna oase de animale moarte cu scopul de a face piepteni (provenind din termenul “kokalo”, care inseamna “os”).

Dintre cele mai amuzante, “a da la soricei” inseamna a plinge, “spartanul” e fraier si “rebutul”, neadaptat.

Oricine poate urca definitii pe site si acesta cuprinde majoritatea termenilor argotici actuali. Astfel, recomandam parintilor sa-si fereasca odraslele de “berbunci”, “pastila saracului” sau “crisming”.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top