Astronauții poposesc mai întîi în ocean

Primul răcnet Niciun comentariu la Astronauții poposesc mai întîi în ocean 46
Astronauții poposesc mai întâi în ocean

Un echipaj format din astronauți, ingineri și oameni de știință urmează să fie trimiși să trăiască în singura stație de cercetare submarină din lume pentru a se pregăti de plecarea pe Lună. Stația este situată la 5,6 kilometri de Key Largo, în „Florida Keys National Marine Sanctuary”. Misiunea se va desfășura lângă recifele de corali, adîci de 19 metri, ceea ce va permite astronauților să lucreze într-un mediu mult mai puțin periculos decît spațiul extra terestru.

Aici, la 19 metri sub nivelul mării, membrii echipajului NEEMO 23, cunoscuți sub numele de „aquanauts”, experimentează unele dintre provocări pe care le-ar putea avea pe un asteroid aflat pe altă planetă sau pe Lună. În timpul misiunilor, echipajul are posibilitatea de a simula viața pe o navă spațială și să testeze tehnicile „Spacewalk” pentru viitoarele misiuni în spațiu. Lucrul în medii spațiale și subacvatice necesită o planificare exactă și un echipament sofisticat, iar experimentele subacvatice le permite celor de la NASA să studieze gravitația din medii diferite.

O tehnică cunoscută sub numele de „scufundări în saturație” permite echipajului să trăiască și să lucreze sub apă timp de zile sau săptămâni, deși în mod normal după douăzeci și patru de ore sub apă, la orice adâncime, corpul uman începe să întîmpine diferite probleme. De exemplu, o perioadă prea îndelungată petrecută pe fundul oceanului poate crea probleme grave de sănătate dacă se revine la suprafață prea repede.

Pe lîngă experimentele subacvatice, NASA își dorește să dezvoltă tehnologii și sisteme pentru a transporta viitorii exploratori în mai multe destinații, fiecare având propriul său mediu de viață. Destinațiile viitoare pot include asteroizi apropiați de Pămînt, Luna, Marte și sateliții săi naturali. Pentru a se pregăti de aceste misiuni complexe, NASA trebuie să efectueze teste în medii extreme de pe Pământ pentru a planifica, testa și dezvolta tehnologii care vor ghida viitoarea direcție de explorare umană a sistemului solar. Primul plan însă este acela ca, pînă în 2024, Pămîntul să trimită încă un om pe Lună.

Text de Andreea Pîslariu

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top