Armata lui Iron-Man

Primul răcnet Niciun comentariu la Armata lui Iron-Man 7

Mereu am auzit expresia „viața bate filmul”, dar atunci cînd nu reușește să o facă, îl copiază. Fas­cinați de tehnologie și preocupați de si­gu­ran­ța soldaților, liderii armatei americane lu­crea­ză la un costum asemănător cu cel a lui Tony Stark. Aceștia vor testa în iunie un prototip asemănător costumului Iron Man care le va o­fe­ri soldaților informații de pe cîmpul de luptă în mod real, le va monitoriza semnele vitale și chiar le va opri sîngerările. Tactical Assault Light Ope­rator Suit sau TALOS este un costum de infante­rist avansat pentru a oferi celui care-l poartă un grad înalt de protecție. Ideea a fost prezentată pen­tru prima dată în 2013 de amiralul Bill Mc Raven din trupele americane speciale de comandă (SOCOM) și a fost inspirată de răz­bo­iul din Afghanistan. La producerea acestui costum colaborează 56 de corporații, 16 agenții gu­ver­na­mentale, 13 universități și 10 laboratoare na­țio­nale. Deoarece nu există industrie care să pro­ducă astfel de costume, organizațiile doresc să obțină acordul Pentagonului  pentru a acorda pre­mii în bani, motivînd astfel muncitorii.

Munițiile și armamentul cu care sînt dotați sol­dații îi încetinesc și îi fac vulnerabili. Armata în­cearcă să scape de aceste minusuri umane cu aju­torul tehnologiei. Exoscheletul robotic este con­ceput pentru a spijini corpul, de a întîrzia a­pariția oboselii, dar și a-i ajuta la transportul în­căr­căturii grele. De asemenea  va fi echipat cu un calculator, Google-Glass, instrumente de co­mu­nicare și vor fi încorporați diverși senzori. Unii vor monitoriza poziția corpului, nivelul de hi­dratare, vor fi instalate încălzitoare și coolere care vor regla temperatura costumului. În cazul în care soldatul este accidentat, costumul poate ge­ne­ra oxigen și opri hemoragiile externe prin u­ti­li­zarea unor țesături inteligente.

În toamna anului trecut, liderii armatei ame­ri­cane au evaluat roboți autonomi care se de­pla­sea­ză prin apă, pe nisip și pe formațiuni stîn­coa­se, în speranța că le vor fi de folos pe front. Toc­mai de aceea prototipul va fi îmbunătățit pe parcurs.

Se așteaptă ca proiectul să fie gata în august 2018. Bineînțeles, costumul va fi utilizat în de­fen­sivă, oferindu-le soldaților atît protecție cît și in­formații de pe cîmpul de luptă. Să sperăm că lu­crurile nu vor degenera și nu îl va folosi ni­meni ca armă pentru cucerirea omenirii, așa cum se întîmplă în filme.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top