Viețile de la „Linia Fierbinte”

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Viețile de la „Linia Fierbinte” 29
Viețile de la „Linia Fierbinte”

Românii au avut întotdeauna o fas­ci­na­ție mai intensă către tabuuri, superstiții și cre­din­țe față de alte popoare. Și nu mă refer la pro­bleme existențiale prezentate la televizor sau din gura persoanelor influente, ci la ob­­stacolele vieții de zi cu zi, precum situația unei țigănci care s-a văzut căsătorită de la 16 ani și cu copil un an mai tîrziu. Ori situația u­nei tinere care după 15 ani în care și-a că­u­tat mama care a abandonat-o, a descoperit că nu a fost dorită niciodată și că ea s-a năs­cut dintr-o încurcătură.

Acest gen de probleme, care sînt cît se poate de reale, Aurora Liiceanu le adună și disecă obiectiv în „Valurile, smintelile, păcă­lelile. Psihologiile românilor”. Cartea s-a năs­cut în urma unei emisiuni difuzate la mie­zul nopții pe Tele 7 Abc în 1996, „Linia Fier­bin­te”, în care autoarea era invitată în poziție de psiholog. „Sătulă de academismul ăsta cu lim­baj de lemn” după cum spunea Aurora Liiceanu într-un interviu, timp de un an și ju­mătate, aceasta a ascultat problemele tu­tu­ror celor care intrau în direct și îi ajuta nu cu sfaturi, pentru că de multe ori era și im­po­si­bil, ci îi ajuta pe interlocutori să-și pri­veas­că necazurile dintr-un alt unghi.

În unele cazuri nici nu a fost nevoie să in­tervină, căci cei care intrau pe fir nu aveau ne­voie decît ca cineva să-i asculte, ori precum într-un caz din prima parte a cărții, cînd trei surori rămase fără tată și cu o mamă rece decid să sune la „Linia fierbinte”. Aici îi transmit psihologului că ele o iubesc pe ma­ma lor, chiar dacă aceasta nu le-a arătat ni­cio­dată o mică urmă de afecțiune. Mesajul fe­telor era de fapt transmis mamei care ur­mă­rea și ea emisiunea, iar cîteva săptămîni mai tîrziu acestea trimit o scrisoare pe adresa re­dacției în care explică faptul că relația s-a re­zolvat și că mama lor care avuse o co­pi­lă­rie grea încerca doar să le protejeze pe fete.

Totuși, acesta este printre singurele ca­zuri care se termină fericit, ori la care citito­rii primesc un deznodămînt. În toate capito­lele, Aurora Liiceanu are grijă să deznoade atent fiecare poveste, fără să picteze cu su­biec­tivism, analizînd din punct de vedere psi­hologic profilurile celor care intră în direct în căutarea unui prieten căruia să i se confeseze.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top