Somnifere pentru nemuritori

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Somnifere pentru nemuritori 2

„Nimic nu se construiește pe piatră, totul se construiește pe ni­sip, dar trebuie să construim ca și cînd nisipul ar fi piatră”. Iar nisipul, la Jose Luis Borges, nu se înscrie în sfera clișeului clepsidrei, ci în ti­pa­­rele cele mai fluide ale hărții uni­ver­sale. Timpul “se furișează precum ni­sipul” în lumile sale, învă­lu­ind, în­ghițind, regurgitînd o via­ță pe cît de pulsîndă și vorace în ex­pe­riențe și trăiri, pe atît de con­știe­ntă de efeme­ritatea sa.

„Cartea de nisip”, volumul de pro­­ză scurtă care a văzut prima da­tă lumina albicioasă a colii de hîr­tie în 1975 a fost reeditat anul a­cesta de e­­ditura Polirom. Acesta re­unește, a­pa­rent accidental și di­na­dins ec­lec­tic, o colecție de 13 pastile care îm­­bină epicul cu un lirism me­ta­fi­zic și me­ditativ ale căror axis este însuși timpul.

„Dacă ceilalți vor citi visul meu ca pe o poveste, cu vremea va de­ve­ni poate astfel și pentru mine”. Scri­itorul care a definit con­vergen­­ța dintre viața palpabilă și ficțiune vede în mare parte din pro­zele a­ces­tui volum visul ca loc de trece­re dintre cursul natural al timpului și imponderabilitatea tem­porală. În „Celălalt”, dedubla­rea, confrun­ta­rea cu un alter-ego al său mai tînăr îl face să con­chi­dă, în comfortul re­fe­rințelor livrești, că visul lui a du­rat mai bine de șap­tezeci de ani, iar „a­tunci cînd te deștepți, te re­gă­sești, în mod fatal, pe tine”.

„Urlica” e încarnarea iubirii care durează o clipă și rămîne im­preg­­nată peren în țesătura spirituală a sinelui, mai adînc decît ră­dă­ci­ni­le de Araucaria, smulse din pă­­mîn­tu­rile Casei cu Ziduri Roșii.

Volumul, în reuniunea tuturor e­­lementelor dispersate, se des­fă­șoa­­ră pe ramurile unui arbore cu ră­­dă­cini plutitoare. În cuprinsul aces­tuia, Borges definește conceptual că omul își trăiește imuabil des­tinul ingrat de a fi singurul mu­ritor al pămîntului, prin simplul fapt că-și conștientizează mortalitatea.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top